Olvasási idő: 4 perc

Kezdetét vette a Mathias Corvinus Collegium nemzetközi konferenciája, melynek fókuszában az Egyesült Államok és Kína gazdasági versenye áll. A rendezvényen köszöntőt mondott Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki beszédében kifejtette, hogy világgazdasági technológiai versenyben való helytállásnak is feltétele az önvédelmi képesség és a „puha hatalom” megfelelő alkalmazása, valamint a világos célkitűzés.

A konferencia témája nagyon is aktuális, hiszen az Egyesült Államok és Kína közötti technológiai verseny a globális hegemóniáért folyó verseny legfontosabb terepe. Ezt a versengést a két merőben különböző politikai rezsim közötti harcként is lehet értelmezni. Európa viszonylagos gyenge politikai hatalomként ideális csatatérként szolgál a két ország megmérettetéséhez.

A rendezvényt Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a mára már 7000 diák ingyenes tehetésggondozását ellátó Mathias Corvinus Collegium mindig is élen járt az aktuális témákat feszegető rendezvények szervezésében. A főigazgató-helyettes példaként említette a orosz-ukrán háborúról szóló MCC Budapest Summit rendezvényt, valamint a könyvnyomtatás jövőjére fókuszáló konferenciát.

A konferencia első napján tiszteletét tette Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter. A külföldi befektetések területén ugyanakkor Kína még jelentős hátrányban van az Amerikai Egyesült Államokkal szemben, mivel a GDP-arányos érték csak 15 százalék az amerikai 43 százalékkal szemben – jelentette ki a miniszter hozzátéve, hogy ha Kína nemzeti össztermékben beéri amerikai ellenfelét, akkor a külföldi befektetéseit legalább megduplázhatja. A szakember arra is emlékeztetett, hogy a technológiai versenyben részt vevő országok számára a miniszter fontos célnak nevezte a kulturális erő, azaz a „puha hatalom” jó alkalmazását, hogy ne csak reagálásra, hanem előregondolkodásra is használják.

Az Asia Times vállalati igazgatója nyitóbeszédében részletesen ismertette, hogy mikét vált az Egyesült Államok a világ vezető hatalmává, valamint beszélt Kína felemelkedéséről és annak hatásairól is szót ejtett. Moldicz Csaba, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának vezetője a gazdasági diverzifikációra hívta fel a hangsúlyt megemlítve azt, hazánk keleti nyitás politikájának sikertörénetét. A technológia birtoklása hatalmat jelent, és az együttműködéseket jelenleg felülírja a verseny, amely egyre jobb alkalmazkodási képességet követel a részt vevő országoktól – hangsúlyozta Moldicz Csaba.

A konferencia első panelbeszélgetésén a technológiai verseny amerikai, kínai és magyar aspektusai kerültek górcső alá. A beszélgetésen David Goldman, az Asia Times vállalati igazgatója; Chun Ding, a Fudani Egyetem Európai Tanulmányok Központjának igazgatója; Novák Tamás, Magyarország New York-i Főkonzulátusának tudományos és technológiai attaséja, valamint Evi Fitriani, az Universitas Indonesia oktatója vett részt. A szakemberek részleteiben menően megvitatták, hogy az Egyesült Államok és Kína versengése milyen hatással van saját térségükre példaként említve a kínai elektromos autók, valamint a telekommunikációs eszközök térnyerését. Az indonéz szakember kiemelte, hogy országában a kínai gyártók termékei hódítanak, melyet azok kedvező árfekvésükkel magyarázott. A két nagyhatalom egymásra van utalva – vélekedett Novák Csaba majd hozzátette, hogy ezt a kölcsönös függést csak nagyon nagy áldozatok árán lehet megszüntetni.

A kétnapos nemzetközi konferencia a versengést diplomáciai szempontok alapján is vizsgálja, továbbá olyan releváns kérdéseket is feszeget, mint a mesterséges intelligencia, az elektromos autók és akkumulátorok, valamint a technológiai verseny geopolitikai aspektusa.