Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Lunch Talks rendezvénysorozatunk november utolsó hétfőjén Moldicz Csaba, a Külgazdasági Műhely vezetője volt a vendégünk.

Vajon elkerülhető-e Kína felemelkedése? – tette fel a kérdést Moldicz Csaba. A kérdés megválaszolásához először is különböző makrogazdasági indikátorok mentén vázolt egy reális képet Kína gazdasági helyzetéről, melyekkel arra utalt, hogy mit is nevezhetünk „felemelkedésnek”. Felhívta a figyelmet Kína fejlődésének fontosabb,- valamint kevésbé tárgyalt aspektusaira is, ugyanis Kína előnye már nem mindössze az olcsó munkaerő lehetőségében rejlik. Hogyan kell értelmezni a „közepes jövedelmű országok csapdáját” Kína esetében? Mi az a titokzatos "Huokou", amely döntő hatással lehet a kínai gazdaság fejlődésére? Utóbbi kérdések mentén fejtette ki az előadó meglátását, miszerint Kína látszólag valóban megállíthatatlan a fejlődés menetében, ugyanakkor a további felemelkedés gazdasági és politikai reformok bevezetésének függvénye.

Az előadás beszélgetőpartnere Eric Hendriks, az MCC vendégelőadója volt, a rendezvény moderátora pedig Fonyi Máté, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola diákja. A téma diszkussziója során Kína jövőjét illető prognózisok tekintetében különböző vélemények kerültek megvitatásra. Abban egyetértés mutatkozott, hogy Kína összeomlásától való félelem és ijesztegetés csak a fantázia szüleménye, ugyanakkor a diskurzus Kína stagnálását előrejelző narratívák, illetve további, nagy ütemű felemelkedését prognosztizálók között zajlik. Az egészen biztos, hogy Kína továbbra is domináló szereppel fog bírni a 21. százat világgazdaságában.