Olvasási idő: 3 perc

„Ne sírj, mert vége lett! Mosolyogj, mert megtörtént!”

"Az idei tanév – sajnos – utolsó e-KP-szombatjára május 12-én került sor Székelyudvarhelyen. De hát, azt mondják: „Ne sírj, mert vége lett! Mosolyogj, mert megtörtént!”

Úgy érzem, elég családias hangulat alakult ki, körbeültünk, és a programok keretén belül sok mindent megtudhattunk egymásról, ugyanis, a nap témája a pályaorientáció volt. Az első előadó, Vitus-Bulbuk Emese „Ki vagy, ha végzős vagy?!” címmel tartott egy interaktív előadást arról, hogy mi szükséges a jó döntéshozatalhoz a pályaválasztás, az egyetem és a szakirány kiválasztásának kérdésében. 

A nap további részében Pálfi Szilárd, a Personal Point nonprofit szervezet alapítója és vezetője, HR és marketing szakember beszélt nekünk olyan fontos dolgokról, mint az önéletrajz, a kommunikáció, a megjelenés fontossága. Ezek mind olyan információk, amelyeknek, úgy gondolom, hogy az élet bármely területén hasznát vesszük. Megtudhattuk például, hogy mikor érdemes kronologikus önéletrajzot írni, és mikor funkcionálisat. Emellett egy személyiség-kérdőívet is kitöltöttünk, amely valamennyire rávilágított arra, mennyire vagyunk analitikus, energikus, eredményorientált vagy szociális típusú személyek.

A következőkben pedig csapatokba rendeződtünk, és kitöltöttük ugyanezt a kérdőívet annak alapján, hogy szerintünk milyennek kell lennie egy minőségellenőrzői asszisztensnek és egy könyvelői asszisztensnek. A végén pedig összevetettük a saját eredményeikkel, hogy kiderüljön, mennyire felelünk meg az elvárásoknak. Mondanom sem kell, a csapatmunka igazán jó hangulatban telt.

Összességében, úgy gondolom, hogy az előadók olyan információkkal szolgáltak, amelyek segíthetnek elindulni a pályaválasztás útján. Van, akinek tiszta már a kép a jövőjével kapcsolatban, de ha még nem, akkor sem kell megijedni. A lényeg, hogy hallgassunk a szívünkre, de legyünk tisztában a saját adottságainkkal, képességeinkkel is és ennek alapján hozzuk meg azt a bizonyos döntést. „Ha olyan munkád lesz, amit szeretsz, soha többé nem kell dolgoznod.” (Konfuciusz)"

 Biró Noémi, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely