Olvasási idő: 4 perc

A 21. század minden bizonnyal az űrkutatás évszázada lesz. Az emberiség egyre inkább képes birtokba venni a Föld közvetlen környezetét jelentő tereket. Újabb és újabb technikai felfedezések állnak rendelkezésére az űripar szakemberei számára, melyek még pontosabb információnyerésre adnak lehetőséget a világűrt illetően. Maga az űripar nemzetközi szinten is a legdinamikusabban fejlődő tudományos és gazdasági szektor, melyben mind az állami szereplők, mind a magántőke dominánsan jelen van.

Jól ismerjük azokat az ügynökségeket és vállalatokat, melyek a 20. század során elérték azokat az eredményeket, melyek az emberiséget egy új korszak küszöbére állították, azonban manapság a világ minden táján egyre szaporodnak az űripari- és űrkutatási szereplők. E folyamat természetszerűleg egy fokozott versenyhelyzetet idéz elő nemzetközi szinten. Hogyan képzeli el magát Magyarország e nemzetközi versenyben? Mik a magyar űrstratégia reális céljai a következő évtizedekben? Mit profitálhat a magyar gazdaság a hazai űripar fejlődéséből? Ezekre és hasonló kérdésekre kaphattak választ mindazok, akik február 8-án ellátogattak a MCC győri képzési központjába, ahol dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos mutatta be a magyar űrstratégiát. A rendezvényen közel 150 többségében középiskolás- és egyetemista diák vett részt.

A miniszteri biztos kifejtette, hogy 2015 táján Magyarország évtizedes lemaradásban volt az űrszektort illetően, amely lemaradás mind anyagi, mind perspektivikus tekintetben éreztette hatását. Ezen az állapoton kellett változtatni az elmúlt évek során, melyhez természetesen a biztos- és dinamikus hazai gazdaságra, valamint a támogató kormányzati közegre is szükség volt. Magyarország elemi érdeke, hogy részt vegyen az űripart érintő nemzetközi folyamatokban, hiszen maga az űr biztonság- és geopolitikai szempontból is roppant meghatározó helyszínné vált. Ferencz Orsolya nagyon fontosnak ítélte, hogy a hazai szakembergárda és szaktudás a világ élmezőnyében szerepel, csak sajnos a politika és a nyilvánosság „megfeledkezett” róluk a rendszerváltást követő évtizedekben.

Mondhatni, hogy a mindenkori kormányzatnak és politikai döntéshozatalnak kellett „utolérnie” a szakma tudományos szektorát. Az elmúlt évek során sikerült a hátrányunkból jelentősen lefaragni, amely arra ad biztosítékot, hogy a következő évtizedek során jelentős közép – európai szereplővé válhat hazánk a nemzetközi űripar hálózatában. E téren is tudatosítani kell magunkban a „merjünk nagyok lenni” gondolatot, hiszen az űripar és űrkutatás tekintetében is képesek vagyunk komoly tudományos- és szakmai eredményeket felmutatni, melyekkel bátran csatlakozhatunk akár más nemzet űripari tevékenységébe és a nagy nemzetközi projektekbe. A miniszteri biztos felvázolta azokat a támpontokat, melyek a következő évtizedben meghatározzák hazánk űrprogramját, melyek közül kiemelkedik a 2024-re tervezett emberes űrrepülés, a telekommunikáció terén tervezett grandiózus fejlesztések és az űripari szektor szereplőnek számbeli növelése, versenyképeségük fokozása. Az előadást követően sor került a közönség számos kérdésének megválaszolására, melyek a jövőbeni magyar tervekre és a nemzetközi űripari tevékenységekre irányultak.

Az MCC győri képzési központja hétről hétre kínál érdekes és aktuális témájú programokat, melyek közül a következő 02.  15-én kedden 17:00-kor kerül megrendezésre: A tanulás jövője és a COVID-19 narratívák címmel Setényi János fog bemutatni.