Olvasási idő: 3 perc

Az utca emberének valószínűleg a Netflix, az Igazából szerelem és persze a Reszkessetek, betörők! jutna először eszébe, ha meghallja a film szót. Azok az MCC-s diákok viszont, akik részt vettek a február 17-i Országos KP Szombaton, valamint az azt megelőző KáPénteken, már jól tudják, hogy ez ennél mennyivel vagányabb.

Péntek délután a kis csapatunk izgatottan indult útnak egyenesen az MTVA székházába, ahol nemcsak a kulisszák mögé pillanthattunk be, de mi is hősök lehettünk egy kis időre. Szinkronizáltunk, híradót vettünk fel és az időben is visszautaztunk jó pár évet, egészen 1840-ig. A történelem ezen ágának megismerése után visszatértünk a modern világba, ahol testközelből láttuk, hogy milyen is a világszintű technológia a filmiparban, hogy mennyi ember dolgozik a mi napi szórakoztatásunkon, informálásunkon.

A szombat délelőttünket Köbli Norbert, hazánk egyik legsikeresebb filmírója nyitotta meg plenáris előadásával, amely által a filmipar rejtelmeit ismerhettük meg. Jobban megérthettük, hogy mivel is foglalkozik például egy forgatókönyvíró, egy rendező illetve, hogy hogyan épül fel egy szkript. Arra is választ kaptunk, hogy mit jelent, ha valaki extrovertált, vagy befele forduló típus, hiszen bizony ennek is fontos szerepe van még ebben a témában is.

A nap hátralevő részében alkalmunk nyílt két workshopon résztvenni, ahol interaktív formában tanulhattunk többek között Piroch Gábortól, Blankó Miklóstól vagy Ralph Schöllhammertől.

Blankó Miklós A (nem) könnyű médiaszereplés című foglalkozásán, kamerák nélkül ugyan, de megtapasztalhattuk, hogy valóban nem olyan egyszerű még egy előre megírt szöveget sem elmondani több ember előtt. Különböző szituációkban próbáltuk ki magunkat, voltunk riporterek, interjúalanyok, szakemberek és egyszerű háziasszonyok is, hiszen mindenkinek van véleménye. Eljátszott szerepeinkből is láthattuk, hogy ezek a nézőpontok nem mindig egyeznek, viszont ez így van jól. Másképp egész unalmas lenne az élet, nem?

Balatoni Mónika Ki a te filmed főhőse? elnevezésű workshopján bepillantottunk a reklámipar taktikáiba, pszichológiai titkokat boncolgattunk, amelyekkel hatnak ránk a különböző portálok, illetve fejben megkerestük a hőseinket, akik természetesen mi magunk is lehetünk.

A mögöttünk álló hétvége kinyitotta előttünk a világot, miközben arra is tökéletes volt, hogy kicsit magunkba forduljunk, és észre vegyük, hogy nemcsak Hollywoodban vannak csillagok, hanem mi magunk is azok lehetünk.