Olvasási idő: 3 perc

Csaknem 250 középiskolás diák látogatott el a miskolci MCC-be, hogy megismerje a képzési központot, és egy szakmai előadáson keresztül egy kis ízelítőt kapjon az MCC életéből.

A rendhagyó toborzónapon a Zrínyi, Lévay, Fráter és az Avasi Gimnázium, valamint a Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai érkeztek a miskolci MCC-be, akik közül jó néhányan már találkozhattak a Középiskolás Program (KP) miskolci koordinátoraival az iskoláikban, de a központban – a sorokban ülő KáPés diákok kivételével – a legtöbben most jártak először.

A látogatás alkalmával a fiatalok meghallgathatták Dr. Molnár Csaba előadását is, aki jelenleg az Igazságügyi Minisztérium jogásza, és aki néhány éve még szintén MCC-s diák volt. Az alkotmányjogász a demokratikus választójogról szóló előadásában közérthető nyelven beszélt a középiskolásoknak olyan fogalmakról, mint a közvetett és közvetlen hatalomgyakorlási forma, a népképviselet vagy a népszavazás, megismertette velük a legfontosabb választási alapelveket – mint például az egyenlőség, szabadság vagy általánosság elve –, és érdekes példákon keresztül mutatta be, milyen változásokon ment át az elmúlt évszázadokban a magyar választási rendszer. A szakember olyan érdekességekről is mesélt a középiskolásoknak, mint például az 1990-es svájci – Appenzel kantonban kézfeltartással történt – szavazás, ahol még akkor is arra voksoltak a képviselő urak, hogy ne legyen a nőknek szavazati joguk.

Az előadó folyamatosan közös gondolkodásra ösztönözte a hallgatóságát, mert olyan kérdésekre kereste a válaszokat, amelyek egy-két éven belül – amikor a fiatalok szavazópolgárokká válnak – meghatározóak lesznek majd az ő életükben is. Izgalmas vélemények hangzottak el a választójog feltételeivel kapcsolatban, mi legyen az alsó, illetve felső korhatár, kössék-e iskolai végzettséghez a választáson való részvételt, vagy inkább intelligencia-szint alapján kapjanak a polgárok szavazati jogot.

Az előadás után lehetőség nyílt arra is, hogy kötetlenül beszélgessenek a diákok a KP-koordinátorokkal és az előadóval is, és további kérdéseket tegyenek fel a témával, illetve az MCC-vel kapcsolatban. A miskolci központban eltöltött néhány óra alatt a középiskolások egy kis betekintést nyerhettek abba, milyen szakmai előadások részesei lehetnek a Középiskolás Programban résztvevő diákok egy-egy KP-szombat alkalmával, megtapasztalhatták az MCC hangulatát, és többen kedvet is kaptak ahhoz, hogy csatlakozzanak a programhoz.