Olvasási idő: 2 perc

Az ikrek személyisége és viselkedése is nagyon hasonló, nemcsak a fizikai külsejük – hangzott el az MCC Mindset Pszichológia Iskola és a Társadalom- és Történelemtudományi Iskola közös rendezvényén, ahol neves hazai szakemberek az ikerkutatás legfrissebb eredményeit is ismertették.

Mit tudunk az ikrekről, miért foglalkoztatja a kutatókat az ikerség – miért foglalkozik ezzel egy demográfus, szociológus vagy éppen egy genetikus, orvos? Hogyan jelennek meg az ikrek a kultúrában, művészetben, történelemben? Milyen az „ikerhelyzet” Magyarországon? Melyik településen, járásban él a legtöbb ikerpár hazánkban? Mit mutatnak a legújabb ikerkutatás eredményei? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről fejtették ki gondolataikat a szakemberek, köztük, Bunford Nóra, az MCC Mindset Pszichológia Iskola vezetője; Pári András, a Kopp Mária Intézet kutatási vezetője, valamint Tárnoki Ádám és Tárnoki Dávid, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika radiológusai, ikerkutatók. A szakemberekkel Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet és a Szociológia Műhely vezetője beszélgetett.

Pári András az ikerkutatásról adott átfogó képet, megjegyezve, hogy az emberiséget az ikrek témaköre nagyon régóta foglalkoztatja, példaként említve Jákob és Ézsau bibliai történetét. Továbbá olyan történelmi és mitológiai személyeket is ismertetett, akik egy ikerpár tagjai voltak. Az, hogy mennyire hasonlóak az ikertestvérek egymáshoz, nagyban befolyásolja az, hogy a megtermékenyített petesejt mikor válik ketté – fogalmazott Tárnoki Pándi Ádám. A rendezvényen érdekességképpen az is elhangzott, hogy a fizikai hasonlóságokon túl az is megfigyelhető, hogy az ikrek személyisége és viselkedése is nagyon hasonló, valamint szó esett az ikrek párválasztási szokásairól is.