Olvasási idő: 2 perc

Csodálatos légkör és nagy érdeklődés övezte a kecskeméti MCC legújabb eseményét, ahol Wael Taji Miller az "Információ és dezinformáció kognitív pszichológiája" címmel tartott előadást. Az előadás során a közönség választ kaphatott a kérdésre: „Mi a pszichológia, az információ és az információ feldolgozása?”

Miller világosan elmagyarázta, hogy az információ modern kategorizálás szerint három csoportra bontható: misinformation, desinformation és malinformation. A dezinformáció szándékosan hamis információ terjesztését jelenti, míg a misinformation esetében félretájékoztatásról van szó, ahol nincs szándékosság, de hamis információt hordoz. A malinformation pedig rossz célú információt takar. 

Az agyunk nem mindig képes eldönteni, mi az igazság, de mégis villámgyorsan hoz döntéseket. A propaganda ezt a jelenséget használja ki, hiszen film formátumban a legnagyobb hatékonysággal működik: ilyenkor nem gondolkodunk, csak befogadunk.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az információ a valóság egy részét képviseli, egy tény, de nem feltétlenül igaz. Az információ az, amit érzékeinkkel képesek vagyunk felfogni. Emellett Miller kifejtette az információ feldolgozásának folyamatát is. Bemutatott egy példát az asszociációra, amely rávilágított, hogyan kapcsolódnak össze a különböző információk az agyunkban.

Az előadó tanácsa, hogy „kételkedjünk, gondolkodjunk, kérdezzünk", és mindig kérdőjelezzük meg, hogy mi az igazság.

Az előadás angol nyelven zajlott, de tolmácskészülékek segítségével minden érdeklődő számára elérhető volt. Angol nyelven tanuló diákjaink a „hírös” városban sétáltak az előadóval, történelmi múltunkat őrző épületeket, emlékműveket tekintettek meg, felelevenítve hagyományainkat is. Fontos számunkra, hogy az MCC-ben nemzetközileg is versenyképes tudást és naprakész információkat adjunk át diákjainknak és a nyilvános eseményeinken részt vevő közönségünknek. Aktuális és érdekes témákkal várjuk vendégeinket a továbbiakban is, hogy együtt bővíthessük tudásunkat!