Olvasási idő: 3 perc

Április utolsó szerdáján Kröpfl Erzsébet szolnoki kutyakiképző, a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány csapatának tagja mesélt élményeiről a törökországi földrengés utáni mentésről. Böbét a szolnoki MCC közösség jól ismeri, hiszen több nyári táborunkban tartott már mentőkutyás bemutatót, vagy ha nem ért rá, ajánlott szakembert maga helyett. Az MCC Migrációkutató Intézetétől Sayfo Omar Törökország politikai és gazdasági helyzetének bemutatásával adott keretet a történteknek, majd persze Solka kutya is megjelent, aki a beszélgetés alatt csendben várakozott, hogy az esemény végén némi pogácsáért cserébe megmutassa, hogyan is jelzi, ha megtalálja a keresett személyt.

Azt muszáj kiemelnünk, hogy ezek a személyek, alapítványok szabadidejükben, saját költségeikre végzik a kutyák tartását, utaztatását, versenyeztetését. Böbe első kutyája például Solka egyik felmenője volt, akit annak idején még részletfizetéssel tudott megvenni a tenyésztőtől.

A szolnoki párosnak ez volt az első éles bevetése: ugyan többször kerestek már eltűnt személyt erdőben, mezőn, járnak mesterségesen épített akadálypályákra, de most először dolgoztak földrengés sújtotta területen. Amit ott láttak, arra nem lehet felkészülni, azonban a feldolgozásban sokat segít, ha valaki mögött stabil családi, érzelmi háttér van. Mentés szempontjából az első 100 óra a legfontosabb és általában a legeredményesebb, de szerencsére azon túl is történnek csodák. Az ő feladatuk megtalálni, ha vannak a romok alatt, a több órás kiemelés már másik csapat feladata. A reménykedő családok, rokonok éppen ezért sokszor jelezték, hogy hangokat hallottak a romok alól, azonban egy kutya jelzését másik egynek, de leginkább kettőnek is igazolnia kell, akkor vélhető biztosra, hogy élő embert talált. Ezek a kutyák az élő embert tudják jelezni, vagyis addig ugatnak folyamatosan, amíg a gazda oda nem ér. A hallgatóságot is ellátta Böbe egy jó tanáccsal: ha valaki kirándulás közben elveszik, akkor ne bolyongjon, mert mozgásban lévő személyt nem érez a kutya még a kifinomult szaglásával sem. Görnyedjünk le, üljünk le, nyugalomban várjuk meg, amíg ránk találnak.

Az MCC szakértője elmondta, hogy Törökország kapott – és el is fogadott – olyan országoktól is segítséget, akikkel feszültebb a politikai kapcsolatuk. A földrengés földrajzilag távol volt az üdülőterületektől, így a turizmusra ez nem lesz hatással. A közelgő választások miatt kérdés az is, hogy a fennálló kormány hogyan látja el a feladatait, milyen lépéseket tervez, hiszen a következő évek nagy kérdése, hogyan sikerül újjáépíteni az ország ezen területét.