Olvasási idő: 5 perc

Október 10-én „Képernyőre feszülve! - Médiatudatosan koronaidőkben is!”” címmel megrendeztük Középiskolás Programunk szakmai napját, mely a tudatos médiahasználat mindannyiunk életében jelen levő kihívásait járta körül. A jelenlegi járványkockázatot és az MCC épületének infrastruktúráját figyelembe véve szükségszerűnek éreztük, hogy minél nagyobb biztonságban tudhassuk a résztvevőket, így a létszámot 80 főben maximalizáltuk.

Délelőtti előadónk, Pelle Veronika, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézetének oktatója és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság digitálisműveltség-fejlesztési munkatársa. Nagyon izgalmas előadása némi muníciót próbál szolgáltatni ahhoz, hogy hogyan éljük médiatudatosabban ezt a csöppet sem egyszerű időszakot.

Ezt követően a délután folyamán több, párhuzamosan futó program közül választhattak a diákok.

Györffy Kinga retorikai-storytelling tanácsadó és tréner, egyetemi oktató "Add elő magad! A vibrálóan izgalmas előadás titkai" című workshopja a profi történetmesélés eszközeit járta körül, hasznos tippekkel, tanácsokkal látva el a résztvevőket.  Lipták Ildikó "Mit is akartam mondani?" című foglalkozásán olyan technikákat, módszereket ismerhettek meg a diákok, amellyel csökkenthető a lámpaláz, ha épp nyilvános szereplésre kerülne a sor. Kraszkó Zita (Hepp! Színház) „Beszédtechnikai és improvizációs tréningje” pedig azt a kérdést járta körül, a váratlan helyzetek rugalmas kezelése hogyan tudja megkönnyíteni a mindennapokat. Emellett 15 diákunk részt vehetett a Magyar Nemzeti Galéria "Tükröződések” című múzeumpedagógiai foglalkozásán.

Az eseményről Sie Réka, KáPés diákunk készített beszámolót.

„Szerencsére ebben a hónapban is lehetőséget kaptunk a Középiskolás Program szakmai napján való részvételre, aminek én különösen örültem, hiszen február óta most először adatott ez meg nekem. Bár néhány szempontból eltérő volt a jól megszokottól (a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedések miatt), így is sikerült új tudással és élményekkel gyarapodnom.

A délelőtt folyamán Pelle Veronika előadását hallhattuk a tudatos médiahasználatról, ami a járvány felbukkanása óta az eddiginél is fontosabbá vált a gyakoribb internetezés és a „kamu hírek” tömkelege miatt. 21. századi tinédzserekként tudatos felhasználóknak tarthatnánk magunkat, hiszen tudjuk, hogyan működnek a különböző platformok, miket posztolhatunk és miket érdemes inkább megtartanunk magunknak. De az előadásban olyan sokkoló tényeket hallhattunk, amik után biztosan nem nyomunk majd az „Egyetértek” gombra a használati feltételek elolvasása nélkül.

A szokásos pizzázás előtt kis csoportokban beszélhettünk az előadásból levont tanulságokról. Ez azért is volt jó ötlet, mivel a KáPénteki éjszakába nyúló társasjátékozások nélkül elég nehéz új embereket megismerni, így pedig egyszerűbben tudtunk beszélgetést kezdeményezni, amit az ebéd alatt is folytathattunk.

A délutáni workshopok közül a „Mit is akartam mondani?” címűt választottam, amit Lipták Ildikó vezetett. Kissé meglepett, amikor beléptem a nagy rendezvényterembe, és az előadó azzal a kérdéssel indított, hogy szeretne-e valaki kiállni a színpadra egy produkcióval. Az már nem volt olyan meglepő, hogy ezt senki sem vállalta, mivel a szorongásunk leküzdése érdekében választottuk a programot. Ezzel az előadó azt szerette volna megmutatni nekünk, hogy a lámpaláz egy természetes dolog, de nem kell egyből a mély vízbe vetni magunkat ahhoz, hogy leküzdjük, elég apró lépésenként haladnunk. A délután folyamán olyan gyakorlatokat végeztünk, amik kimozdítottak minket a komfortzónánkból. Annak ellenére, hogy kevés embert ismertem a társaságból, nem éreztem feszélyezve magam, mert a feladatok nagyon felszabadult hangulatot teremtettek.

Mint általában az MCC-s programokon, az idő nagyon gyorsan elrepült. A nap folyamán elgondolkodtató kérdésekkel szembesültem, új barátokat szereztem, régi arcokat is viszontláthattam, és dolgozhattam a magabiztosságomon.”

Sie Réka, Középiskolás Program

A részletes program elérhető ide kattintva.

Fotó: Gyurkovits Tamás