Olvasási idő: 6 perc

Az MCC-ben nagy hagyománya van a rendszeres kerekasztal-beszélgetéseknek olyan személyek részvételével, akik nem szakmán innen és túl is kiemelkedőek.

A Mathias Corvinus Collegiumban nagy hagyománya van a rendszeres kerekasztal-beszélgetéseknek olyan személyek részvételével, akik nem csak kiemelkedők egy szakmában, hanem a szakmán kívül is tapasztalatokat, tanácsokat tudnak adni diákjaink számára, akikkel egy ilyen beszélgetés több, mint csupán kérdez-felelek. Ezen beszélgetések sikerességén felbuzdulva kezdtük el az MCC Kolozsvári Egyetemi Programban is megszervezni havi egyszer ezeket a találkozókat.

Nagy megtiszteltetés ért bennünket, hogy az első ilyen beszélgetésre elfogadta meghívásunkat Kelemen Hunor államelnök-jelölt, aki belépve a tréningterembe barátságosan kezet fogott mindenkivel és humorral indította a beszélgetést. A tervezett tematikába a választási kampányok előkészületei, a médiában megjelent kampányképek kulisszatitkai, illetve egy sikeres kampány ismérvei voltak betervezve, viszont a közel két órás beszélgetésben meghívottunk nagyon szívesen és őszintén válaszolt minden további feltett kérdésre. Nagy számban megjelent diákjaink ki is használták az alkalmat arra, hogy minden eddig bennük felmerült kérdést feltegyenek meghívottunknak, így szó esett a zöld politikáról és fenntarthatóságról, az oktatásról, egy politikus mindennapjairól és természetesen a Romániában épp egy nappal rendezvényünk előtt lezajlott államelnök-választásról. 

Kelemen Hunor elmondta, hogy egy választási kampányban szerinte a legfontosabb a konkrét és mindenki számára érthető, elérni kívánt cél, annak a megfogalmazása, hogy az illető jelölt mit szeretne elérni. Továbbá, hogy egy jelölt minden esetben fel kell készüljön az előítéletekre és meg kell értse, hogy nem a megválasztása jelenti a feltétlen győzelmet – bár végig úgy kell fellépjen, hogy igenis nyerni fog -, hanem az, hogy közösségét kellőképpen képviselje és érdekeiket a figyelem középpontjába helyezze. Magyar jelöltként mindig is fontosnak tartotta azokat az értékeket képviselni, amelyek a magyar közösség mellett a romániai társadalom számára is fontosak. Ezért lett kampányának szlogenje a #RESPEKT, amellyel közelebb lehet hozni a román és a magyar közösséget egymáshoz, lebontani közöttük az előítéleteket, hiszen ha a jövőt akarjuk alakítani és jobbá tenni, akkor azt csakis közösen lehet. 

A diákok arra is rákérdeztek, hogy ezeken a dolgokon kívül Hunor szerint mi még egy jó államelnök ismérve, kis mosoly után jött is a válasz, miszerint egy államelnök akkor jó vezető, ha víziója megváltoztatja a társadalom szemléletét és befolyásolja a végrehajtás folyamatát. Ugyanis nem szabad csak az alkotmányos hatásköréről beszélnünk, ennél fontosabb, hogy figyelembe vegyük azt, hogy mit gondol a társadalomról és annak problémáiról, erősségeiről, amelyeket belefoglalhat a választási kampány alkalmával a programjába, bemutatva ezáltal, hogy mi az a 3-4 prioritást élvező ügy, ami által elképzeli megválasztása után az államfői tevékenységét.

Az este második felében a média oldaláról közelítettük meg a választásokat és a politikusok életét. Megtudtuk, hogy az elnök úr politikai pályája előtt főként politikai újságírással foglalkozott és ez segítette abban, hogy kampányainál határozott véleménnyel rendelkezzen azokkal a megjelenési felületekkel kapcsolatban, amelyeket választ. Mivel a média hatalmasat változott az utóbbi évtizedben, elveszítette (nagyrészt) a hitelességét, Ő elsőként inkább az internet segítségével szeret közelebb kerülni a szavazóihoz, még akkor is, ha a médiaszereplés szerves része egy választási kampánynak. Meggyőződése, hogy egy jelölt annál hitelesebb minél kevesebb közvetítő által jut el a választókig. 

Végezetül kérésünkre pár tanácsot is adott a még egyetemi éveikben levő diákjainknak: például, hogy mindig úgy olvassanak médiatartalmat, hogy tartsák szem előtt, hogy az a jó médiaorgánum, amely tud valódi hírt adni a közönségének, de annak tudatában, hogy nem létezik objektív közlés, mivel a leírtak/elhangzottak mindig tükrözni fogják valamilyen szinten a szerző véleményét. Továbbá, hogy a politikában mindig hatásosabbak lesznek az érzelmi tényezők, mint a racionálisak. Egy jelöltnek nem a partikuláris, hanem az általános érdekeket kell képviselni. A fiatal (1989 után született) szavazótáborral kapcsolatban előbb meg kell érteni, hogy mit gondolnak a világról, utána kell az üzenetet megfogalmazni feléjük, hiszen őket talán a legnehezebb megszólítani és meggyőzni. A legfontosabb tanács kifejezetten a fiatalok, ennélfogva diákjaink számára is, pedig az, hogy mindenképp válasszanak maguknak egy szakmát, függetlenül attól, hogy gondolkodnak-e politikai pályában vagy sem, mindig legyen egy szakmájuk, amelyet szívesen végeznek a mindennapokban.

Az első MCC KEP kerekasztal-beszélgetés Kelemen Hunorral nagyon közvetlen és baráti hangulatban telt el, mintha csak 10 perc lett volna. Államelnök-jelöltünk és a colisok görcsök és előítéletek nélkül osztották meg egymással gondolataikat a megvitatott témákról és foglaltak álláspontot jövőről, etnikai képviseletről, oktatásról, vagyis mindarról, ami a mai napokban foglalkoztatja ezt a nemzedéket, még akkor is, ha véleményük nem egyezett egy-egy felvetett kérdéskör kapcsán.

Köszönjük tehát, Kelemen Hunornak, hogy elfogadta a meghívásunkat és ilyen nyitott volt! Továbbá pedig a diákjainknak, hogy ilyen érdeklődőek voltak a debütáló rendezvényen és nem csak sokan jöttek el, de valóban igazi aktivitást tanúsítottak!

A fotókat köszönjük Gönczy Tamásnak.