Olvasási idő: 3 perc

Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző második hétvégéje Ungváron.

Bár alig ért véget az első közös hétvége, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző résztvevői számára úgy látszik nincs megállás, ugyanis november 22–24. között a második képzési alkalmon is helyt kellett állniuk, amelyet Ungváron tartottak meg.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában kezdődött a fiatalok tartalmas hétvégéje, ahol Brenzovics László, a KMKSZ elnöke fogadta őket. A kötetlen beszélgetés során az elnök úr beszámolt politikai élményeiről, mesélt a KMKSZ megalapításáról, különböző megpróbáltatásokról, valamint elmondta a jövő iránt táplált reményeit Ukrajnával, Kárpátaljával és a kárpátaljai magyarsággal kapcsolatban. A képzés résztvevői érdeklődve hallgatták az előadást, majd pedig kérdésekkel árasztották el a KMKSZ elnökét.

Szombat délelőtt Buhajla József ungvári főkonzul fogadta a diákokat az ungvári főkonzulátuson, amelyet egy tárgyalástechnikai tréning követett Kis-Dörnyei Mártonnak, a parlamenti és stratégiai államtitkárság főosztályvezetőjének, az MCC alumnusának vezetésével. A délutáni program keretein belül Bujdosó István, az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program főreferense számolt be a gazdasági program mikéntjeiről, számos statisztikával alátámasztva annak sikerességét. Ezt követően a diákok által készített prezentációkat adták elő, amelyekre Kis-Dörnyei Márton, illetve Korim Balázs, a Tihanyi Alapítvány kuratóriumának tagja, a Magyar Telekom Nyrt. jogtanácsosa adott visszajelzést.

A képzés zárásaként vasárnap délelőtt Rezes József tartott előadást "Fiatalon a közigazgatás útveszőjében" címmel, ahol többek között az Ukrajnában és Kárpátalján is megalakulóban lévő kistérségekről, azok működéséről és eredményességéről is szó esett

Simon Dávid,
a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző alumnusa