Olvasási idő: 4 perc

Játék a világ! – újabb élménydús hétvégét tölthettek együtt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolás diákjai november elején. A KP szombatként ismert hétvégi képzés ezúttal különleges alkalom volt, hiszen kárpátaljai és Békés megyei diákokat fogadott Kolozsváron az erdélyi csapat.

A havonta megrendezett képzési hétvégéken tudományos, ismeretterjesztő előadások, gyakorlati képzések, izgalmas workshopok várják a diákokat. Ezúttal a játékok tematikájára épült az együttlét: a résztvevők körüljárták a játék fogalmának fejlődését, szó volt a játszás fontosságáról, valamint mai alakulásáról. A november 4–5-i találkozón 102 fiatal (45 erdélyi, 32 beregszászi és 25 békéscsabai diák) vett részt. A hétvége kiváló alkalom volt az ismerkedésre, kapcsolatépítésre is, hiszen a szakmai programok mellett a közös időtöltés, városnézés, a helyi MCC-s közösség megismerése is része volt a programnak.

A pénteki, november 4-i érkezés után bemelegítésként ismerkedés és csapatépítő játékok várták a diákokat, szombaton pedig több előadás és képzés töltötte ki a napot. A szombati programot Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója, valamint Várnai Szabolcs konzul köszöntője nyitotta meg. „Egyedi alkalom volt, hogy az MCC névadójának, Mátyás királynak a szülővárosában három régió diákjai találkozhattak. Az esemény jól kifejezi az MCC lényegét, hiszen azt szeretnénk, hogy a fiatalok élményeket, barátokat, maradandó emlékeket szerezzenek együtt, és olyan kapcsolathálót alakítsanak ki, amelynek segítségével otthonosan mozoghatnak a Kárpát-medence bármely pontján” – mondta el Talpas Botond a képzésről, majd hozzátette: a találkozóval egyben próbálták feledtetni a nehéz helyzetet, amellyel a kárpátaljai középiskolásoknak szembe kell nézniük otthon, és úgy alakítani a hétvégét, hogy a mindennapok terhe háttérbe szoruljon.

Az előadások sorát dr. Tóth János, a Szegedi Tudományegyetem docensének Játékelmélet és történelem című értekezése nyitotta, majd Kalóz János György klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és mentálhigiénés szakember előadása következett Játszunk bátran az életünkkel! címmel. A délután folyamán Nagy Gábor, a játszma.ro alapítója és tulajdonosa vállalkozói szemmel mutatta be a társasjátékok világát, majd párhuzamosan zajló workshopok közül választhattak a diákok. Zsigmond Imrével, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatójával iskolaigazgatókká válva oszthatták meg ötleteiket, ahogyan az iskolai életet érdekesebbé tennék, emellett a gamifikációval, azaz a játékok valóságba helyezésével foglalkoztak. Eközben Kocsis Kincső Hannával, a krónikus beteg gyermekekkel foglalkozó Yuppi Camp szakmai igazgatójával a szervezet munkájáról beszélgethettek, a harmadik workshop pedig dr. Tóth Jánossal a fogolydilemmák és együttműködés témáját érintette.

Az MCC Középiskolás Programja 2002-ben indult, és mára Kárpát-medence-szerte kínál távoktatáson és szombati foglalkozásokon alapuló ingyenes képzést a középiskolás korosztály számára. Célja, hogy a középiskolai tananyagot kiegészítve segítse a pályaválasztást, felkészítse a diákokat a sikeres továbbtanulásra, és kezdő támogatást nyújtson egy hosszabb távú karrierút tervezéséhez is. Erdélyben 2013-ban indult el a program, jelenleg 1356 diákot mozgat meg.