Olvasási idő: 2 perc

Káoszból rendet teremteni- ez nemcsak a kulcsmondata az MCC debreceni képzési központban tartott “Vezetői kihívások a válságok idején - Mit tanulhatunk a régi nagyoktól?” című szakmai előadásnak, hanem a legfőbb feladata is egy államférfinak meghívott vendégünk, John Burtka, az Intercollegiate Studies Institute elnöke szerint.

Az államférfi feladata nem csupán a hatalom gyakorlása, hanem a közösség szolgálata, a káoszból való rendteremtés. Ennek sikeres megvalósításához számos kihívással kell szembenézni, a személyiség egyre fontosabbá válik, megfelelő érzékkel kell rendelkezni ahhoz, hogy tudják, mi a jó, a szép és gyakorlatias. 

“Egyensúlyt kell tartani a között, hogy mit szeretnének az emberek és a között, hogy mi a jó nekik. Kell egyfajta bölcsesség, hogy ezt az egyensúlyt megtalálják. Ami népszerű, nem feltétlenül jó.”- magyarázta Burtka.

Ahhoz, hogy valaki valódi államférfi lehessen, tudni kell azt, hogy azoktól, akikkel sok időt töltünk, átveszünk bizonyos dolgokat. A mentorok, barátok segítenek abban, hogy fejlődhessünk, tanulhassunk.

 “Akinek megvan az önfegyelme, kivívja mások tiszteletét”- véli Burtka. Az önkontroll gyakorlása és önfejlesztés elengedhetetlen a jó vezetővé váláshoz.

Az oktatási rendszer kiemelt fontosságú a társadalmi változásokban. Fontos lenne alternatív oktatási lehetőségeket kínálni, például ahogyan teszi azt az MCC is.

Az elsődleges források tanulmányozása kiemelt jelentőséggel bír. Az igazságosság és a minőség jegyében csak az idő próbáját kiálló tanácsok lehetnek relevánsak a mai társadalmi környezetben. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem minden ókori tanács alkalmazható a modern világban.