Olvasási idő: 4 perc

Április 15-től indul a jelentkezés a Fiatal Tehetség Program székesfehérvári képzésére, de hamarosan középiskolások előtt is megnyílik a jelentkezési lehetőség.

Gyakorlatközpontú ingyenes képzést, játékos oktatást kínál a mindennapi élethez szorosan kapcsolódó területeken Fiatal Tehetség Programunk, amely már Székesfehérváron is várja a felső tagozatos és középiskolás diákokat. A Collegium fehérvári központjában tartott bemutatkozó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szeptemberben induló szemeszterekre az általános iskolások április 15-től augusztus végéig, a középiskolások június 13-ig jelentkezhetnek.

Egy deci víz, két deci olaj, pár csepp tinta és egy pezsgőtabletta. Ezek voltak az első kísérlet kellékei, amellyel az MCC Fiatal Tehetség Program (MCC FIT) 25 ötödik osztályos diákja ismerkedett a kémia és a fizika világával. A gyerekek idén februárban kezdték meg tanulmányaikat a székesfehérvári központban, azonban a járványügyi helyzet miatt márciustól online találkoznak kéthetente szombaton. A legutóbbi hétvégén a természettudományok világával ismerkedtek meg.

A sajtótájékoztatón dr. Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója elmondta: az MCC FIT Program az országban egyedülálló módon komplex tehetséggondozást kínál felső tagozatos diákoknak immár Székesfehérváron is. A Collegium hazánk legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta végzi tevékenységét, és az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig működtet közcélú, ingyenes tehetséggondozási programokat.

Székesfehérvár igyekszik minden olyan közösségnek segítséget nyújtani, amely a fiataloknak érdemben, tartalmas elfoglaltságot biztosít, ilyen az Alba Innovár, a Titkok Háza és most már az MCC is. A közel 30 éves múlttal rendelkező intézmény a tehetséggondozás mellett olyan átfogó közösséget kínál országosan és nemzetközi szinten is a város és térség fiataljainak, amelyek a jövőjüket, és így városunk jövőjét is szolgálja - mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Számunkra nagy öröm, hogy az általános iskolás mellett szeptembertől már középiskolás csoport is indul.

Östör Annamária képviseletvezető reményét fejezte ki, hogy az intézmény szerves része lesz a város oktatási, kulturális és közéletének. Az oktatás mellett a terveik között szerepel Szülők Akadémiája indítása, valamint a közösségi programokat kiegészítve mindenki számára nyitott események szervezése is. A Székesfehérváron nyílt oktatási központ olyan lehetőséget kínál a diákok és a szülők számára, ahol inspiráló, korszerű környezetben és barátságos közösségben bontakozhatnak ki a jövő tehetségei, tette hozzá.

Sándor-Sipos Viktória, a Fiatal Tehetség Program koordinátorának ismertetése szerint a komplex képzési rendszer keretében ötödik osztályos kortól kínálnak élménypedagógiai módszertanra épülő, gyakorlatorientált tehetséggondozó képzést felső tagozatos diákoknak. A félév során belepillantanak a robotika világába, tanulnak a művészet és a matematika kapcsolatáról, kísérleteznek, okulnak a környezetvédelemről, tudatos internethasználati képzésben részesülnek, és a pénzügyi látásmódjuk formálására is sor kerül majd. A FIT Program egészen nyolcadikos korukig kíséri el a diákokat, így amint a járványhelyzet lehetővé teszi, a gyakorlatorientált tehetséggondozó képzés közösségépítő céljai is megvalósulhatnak, hogy az évek alatt minél erősebb kötelék alakulhasson ki az MCC-s diákok közt.

Szabó-Bakos György, a Középiskolás Program koordinátora szólt arról, hogy a szeptemberben induló középiskolás kurzusra június 13-ig várják a jelentkezéseket. Kiemelte, hogy a tehetséggondozó program segíti a diákokat a továbbtanulásra való felkészülésben, a pályaválasztásban is.