Olvasási idő: 2 perc

Telt ház és több mint 150 MCC-s diák fogadta Jordan B. Petersont a Budapest Sportarénában. A világhírű kanadai professzor, pszichológus előadásában értékítéletről, az etikai gondolkodás szerepéről, a hit és a család fontosságáról is beszélt.

Nincs alternatívája annak, hogy a családot és a hagyományos értékeket az emberi élet és gondolkodás középpontjába helyezzük – fejtette ki Jordan B Peterson a közönség, Magyarország politikáját érintő kérdésére válaszolva. A pszichológus professzor rámutatott, naiv az a neomarxista filozófiai álláspont, amely minden emberi kapcsolatot a dominancia-harc mentén próbál értelmezni. Az emberi kapcsolatokat egy magasabb eszme, idea kell, hogy működtesse, ahhoz, hogy boldogok legyünk.

A számos, a progresszív pszichológiai elméleteket meghaladó könyv szerzője arról is értekezett előadásában, hogy észlelésünket, cselekedeteinket eszmék, értékítéletek befolyásolják, a közös értékek pedig az emberi kapcsolatok és ezen keresztül a társadalom alapjai is. Több bibliai történeten keresztül pedig Peterson arra világított rá, hogy a szellem, a hit az, amely tetteinknek értelmet ad. Az egységes értékek, etika nélkül az ember elveszettnek, magányosnak érzi magát. Egy magasabb rendű rendszer és az értékek minden emberi kultúra alapja – tette hozzá.

Jordan B. Peterson a Harvardon és a Torontói Egyetemen tanítványaival és kollégáival együtt több mint száz tudományos közleményt publikált, amelyek átalakították a személyiség modern megértését, míg a Maps of Meaning (A jelentés térképei) című könyve: A hit építészete forradalmasította a valláspszichológiát. A 12 szabály az élethez: An Antidote to Chaos (A káosz ellenszere) című könyve 2018-ban jelent meg, és több mint 4 millió példányban kelt el nemzetközileg. A folytatás, a Túl a renden: 12 More Rules for Life (További 12 szabály az élethez) címmel 2021. március 2-án jelent meg. A legújabb könyve bemutatójára, a Mathias Corvinus Collegium társszervezésében érkezett Magyarországra, előadása végén ígérte, jövő év elején ismét láthatja őt a magyar közönség.