Olvasási idő: 2 perc

Miért jobb közösségben gondolkodni, mint egyéni ambíciókat dédelgetni? Hogyan tudok másokat is megszólítani egy nemes ügy érdekében? Milyen a jó közösség? Ilyen és ehhez hasonló gondolatok mentén startolt el a Janus Pannonius Programév indító eseménye augusztus utolsó hétvégéjén

A “Palócországnak" is nevezett, Nógrád megyei kisvárosban, Bátonyterenyén nem csak az éves programterv formálására, célok és tervek megfogalmazására, de az ismerkedésre és a kötetlen beszélgetésre is remek alkalom nyílt.


A tervek szerint idén a „Janusi életút” által inspirálva a program résztvevői Krakkótól Kolozsvárig, vagy éppen Beregszásztól Pécsig számos olyan úticélt látogatnak majd meg, ahol tovább szélesíthetik világszemléletüket, erősödhet nemzeti identitásuk és nem utolsó sorban új élethelyzetekben is kipróbálhatják magukat. Sok érdekes programban vehetnek majd részt: nagy hangsúlyt kapnak majd a kulturális, karitatív, hagyományőrző, sport és szabadidős tevékenységek, rendezvény. Utóbbiak között számos olyan akad majd, mely széles célközönség bevonását is célozza – mint például a programév fénypontjául szolgáló jótékonysági aukció. A résztvevők ennek szervezésébe már most, az első hétvége során izgatottan vetették bele magukat.


Az első közös alkalom persze nem csak a munkáról szólt: az éjszakába nyúló vidám beszélgetések és csapatépítő játékok mellett egy könnyed túrázásra is sor került melynek célpontjai között szerepelt a középkori Siroki vár erődítménye, valamint a különleges alakú, természetesen keletkezett Barát és Apáca sziklák, ahol pazar kilátás tárult a Bükk és Mátra határában lévő, erdők övezte tájra.


Az esemény záró akkordjaként a JP-seknek – ahogy a program résztvevői nevezik magukat – lehetőségük nyílt részt venni egy kötetlen beszélgetésen Bátonyterenye polgármesterével, Nagy-Majdon Józseffel is, melynek keretein belül betekintést nyerhettek a városvezetés munkájába.