Olvasási idő: 3 perc

Negyedik alkalommal rendezte meg a Vállalkozáskutatói és Elemzői hálózat éves konferenciáját, melynek megvalósulását idén is a Mathias Corvinus Collegium támogatta. A kétnapos konferencián résztvevő szakemberek kilenc szekcióban mutatták be és vitatták meg a legfrissebb kutatási eredményeiket. A konferencia két kerekasztal beszélgetése az üzleti környezet átalakulását és a tudományos folyóiratok szerepét tekintette át.

A Vállalkozáskutatói és Elemzői hálózat a magyar egyetemek, kutatóintézetek, elemző műhelyek vállalkozásokkal foglalkozó kutatóit és elemzőit fogja össze. Az évente megrendezésre kerülő konferencia a vállalkozásokkal kapcsolatos tudományos eszmecsere és inspiratív diskurzusok fóruma, emellett lehetőséget kínál a témát közgazdasági, szociológiai vagy üzleti hátterű kutatók és elemzők szakmai és személyes kapcsolatainak erősítésére is.

Fontosnak tartjuk, hogy az MCC kutatói mellett, résztvevőként a hallgatók is bekapcsolódjanak a konferencia éltébe, hiszen így lehetőségük van megtapasztalni; a tudás nem egy letisztult, tankönyvbe rendezett corpus, hanem egy élő, folyamatosan alakuló, sokszor tökéletlenségében is inspiráló szövet, amit együtt lehet és kell használni, formálni – mondta Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese a konferencia megnyitóján, hozzátéve, hogy az MCC a Design Terminállal közösen idén ősszel indította el az Ötletinkubátor programot, amelynek célja, hogy a diákok megtanulják, hogyan tudják eredeti ötleteiket sikerre vinni, vállalkozást működtetni. Szepesi Balázs (az MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője és a Vállalkozáskutatói Hálózat fő szervezője) beszédében hangsúlyozta, hogy a vállalkozáskutatásnak nagy szerepe van abban, hogy a cégvezetők és a gazdaság irányítói valós képre építhessék tevékenységüket. Egyszerre fontos az aktuális kihívások (COVID, háborús és inflációs válság, digitalizáció, munkaerőpiaci kihívások) értelmezése és a magyar vállalkozói működés és üzleti környezet logikájának mélyebb feltárása. Emellett kiemelte; nagy örömmel tölti el, hogy a vállalkozáskutatói világon belül egyre erősebb az együttműködés.

A konferencia megnyitóján bemutatkoztak a tavalyi év legjobbnak titulált kutatásai, melyek közül az egyik a fogyatékossággal élő vállalkozók helyzetével foglalkozott. A konferencia nyitó előadását Roy Thurik holland közgazdász tartotta a tipikus, illetve a cégeken belüli vállalkozók motivációiról és mentális egészségéről.

A kétnapos eseményen résztvevő szakemberek kilenc szekcióban mutatták be és vitatták meg a magyar vállalkozáskutatás legfrissebb eredményeit. (A konferencia részletes programja a vallalkozaskutatas.hu oldalon tekinthető meg). A rendezvényt két panelbeszélgetés is színesítette. Az elsőn Nyeste Orsolya (Erste Bank), Horváth Krisztián (BCG) és Kaderják Péter (BME) azt elemezte, hogyan alakítja át hosszú távon a vállalkozások működési környezetét a mostani válság. A másodikon a vállalkozásokról szóló kutatások eredményeinek publikálási lehetőségeit vitatták meg három vezető magyar folyóirat főszerkesztője: Aranyossy Márta (Vezetéstudomány), Törőcsik Mária (Marketing&Menedzsment) Halm Tamás (Közgazdasági Szemle), illetve Szerb László (a Small Budiness Economics című folyóirat szerkesztője) prezentációját követően.