Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium egy saját szakmai sátorral is képviselte magát a marosvásárhelyi VIBE fesztiválon.

2018. július 5–8 között második alkalommal került megrendezésre a marosvásárhelyi VIBE fesztivál, amelyen a Mathias Corvinus Collegium egy saját szakmai sátorral is képviselte magát.

A VIBE fesztivál a nyár legtöbb erdélyi magyar fiatalját megmozgató eseménye, amelyet nemcsak a kiváló zenei programok, hanem a neves előadókkal folytatott beszélgetések is vonzóvá teszik a magyar fiatalok számára. A fesztivál keretében szervezett VIBE Koli nyári egyetemen ugyanis ezúttal is elismert szakemberek tartottak előadásokat, beszélgetéseket, így a fesztivál egy olyan fórumot teremtett, amelyen Erdély jövőjét vázolhatták fel az előadók és a fesztiválozók együtt.

Ebbe a párbeszédbe kapcsolódott be a Mathias Corvinus Collegium több programmal is. A fesztivál ideje alatt egy állandó sátorban vártuk az odaérkezőket a Mindset pszichológiai szaklappal és a Migrációkutató Intézettel. Az érdeklődök különféle kvízeket, pszichológiai teszteket tölthettek ki, a beszélgethettek az intézmények munkatársaival. Továbbá az MCC Debate projekt résztvevői is jelen voltak, akiktől az érdeklődők megtanulhatták a vitázás alapjait, és ki is próbálhatták magukat egy provokatív tételmondat ellen vagy mellett érvelve.

Ezeken túl dr. Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója A gépek lázadása? A digitalizáció társadalmi hatásai című beszélgetésen képviselte az intézményt moderátorként. Dr. Gubán Ákos, a BGE tanszékvezetőjével, valamint dr. Seer László, a Babes-Bolyai Tudományegyetem egyetemi adjunktusával járta körül a fenti, igen aktuális és érdekes témát.

A Migrációkutató Intézet munkatársai Migráció: Minek nevezzelek? címmel szerveztek filmvetítést és beszélgetést. Janik Szabolcs, az MKI igazgatóhelyettese; Kövecsi-Oláh Péter, az intézet kutatója; valamint dr. Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE egyetemi adjunktusa Hawchar Szabina, az MKI tudományos segédmunkatársának moderálása mellett diskuráltak a vetített filmről és a migráció aktuális kérdéseiről.

Az MCC ügyvezetőigazgató-helyettesével, Lánczi Péterrel a Sóvidék Televízió (a felvétel 1:52 percétől kezdődik az interjú), az MCC további munkatársaival: Dóra Szilviával, Falyuna Nórával és Géczi Renátával pedig a Marosvásárhelyi Rádió készített interjút, amely ITT meghallgatható. Az interjúkérdések elsősorban az MCC működésére, programjaira, a külhoni magyar fiatalok számára elérhető képzéseire irányultak. Továbbá két diákunk, Kálló Sámuel és Bácsi Attila az MCC vitaklubról és az MCC Debate-ről mesélt a rádiónak. A felvétel szintén meghallgatható ITT.

Mind az állandó sátorhelyszínünknél, mind a beszélgetéseken nagy volt az érdeklődés. Nagy öröm számunkra, hogy rengeteg fiatal megszólítására lehetőségünk volt, hiszen az MCC elkötelezett nemcsak a magyarországi, hanem a külhoni magyar fiatalok tehetséggondozása iránt, így bízunk benne, hogy erdélyi képzéseinken viszontláthatjuk a fesztiválozókat.