Olvasási idő: 4 perc

2019. 04. 02-án került megrendezésre az MCC és a Case Solvers által szervezett 2019-es Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny döntője.

"2019. 04. 02-án került megrendezésre a Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers által szervezett 2019-es Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny döntője, amelynek helyszínét az MCC együttműködő partnere, a Müpa biztosította. A 24 döntőbe jutott csapat közül került ki tegnap a győztes, a csapattagok nyereménye egy 4 napos dublini utazás. 

A verseny során a csapatok 2 online fordulót teljesítettek, majd a továbbjutó csapatok részt vettek a regionális fordulón, amelyet az idei évben nyolc városban, Budapesten, Gödöllőn, Székesfehérváron, Debrecenben, Pécsett, Kecskeméten és Miskolcon szerveztünk meg. Az innen továbbjutó, összesen 24 csapat vehetett részt a keddi döntőn, ahol a diákoknak Bethlen Gábor számára kellett tanácsot adniuk.

Az országos döntőt Heinek Júlia, a 2019-es verseny főszervezője nyitotta meg, majd a csapatok, amelyeket előzetesen 4 divízióba osztottak a szervezők, kisorsolták a prezentációk sorrendjét. Ezután megkezdődött az elődöntő, amely során 4 különböző teremben 3-3 zsűri előtt versenyeztek egymással a divíziók csapatai. Elődöntőn legjobban teljesítők kerülhettek be a verseny nagydöntőjébe. 

Az ebéd után következett a várva várt finálé megnyitója, amelyre a Müpa előadó termében került sor. A megnyitón Lánczi Péter, az MCC ügyvezetőigazgató-helyettese, Ábrahám Zsolt a Case Solvers alapítója, valamint Heinek Júlia, a 2019-es OKPV főszervezője is beszédet mondtak. Gratuláltak a jelenlévő, azaz a döntőbe jutott csapatoknak, és megosztották a versenyről való gondolataikat. A beszédek után következett az eredményhirdetés, amely során kiderült, mely csapatok bizonyultak a legjobbnak az egyes divíziókban, akik ezzel együtt elnyerték a lehetőséget, hogy a nagydöntő zsűrije előtt is bizonyíthassanak, és tovább versenyezhessenek a fődíjért. 

A nagydöntő zsűrije két, történelemben jártas, és egy esetoldással foglalkozó tagból állt: Dr. Oborni Teréz történész, az ELTE docense; Csapodi Zoltán, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium igazgatója, és Ábrahám Zsolt, a Case Solvers alapítója értékelte a diákokat. A 4 bejutott csapat újra előadta a prezentációját, majd a zsűri meghozta a döntését: a győztes csapat a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumból érkezett „Deus ex Machina” nevű csapat lett. A csapat felkészítő tanára Lutter Andrásné Hegedűs Ildikó volt. Második lett a „Triumceccavúmacicátus” csapata a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumból, akiket F. Tóth Zoltán készített fel, harmadik a „Szüfrazsettek” a Szigetszentmikósi Batthyány Kázmér Gimnázium csapata, felkészítő tanáruk Dr. Ertl Péter volt, és negyedik helyezést ért el a „Csapat” nevű csapat a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumból, felkészítő tanáruk Mészáros Mónika. A nyertesek mellett a többi döntős csapat is olyan értékes nyereményekkel gazdagodott, mint például egy e-book-olvasó, vagy egy bluetooth-os fejhallgató.

A zsűrik nagyon elégedettek voltak a résztvevő csapatokkal, nem volt egyszerű meghozni a döntésüket. Kiemelték, örülnek annak, hogy a különböző csapatok igen sokféle megoldással érkeztek.

A döntő lezárásaképpen a Müpa lehetőséget biztosított az érdeklődő versenyzők számára, hogy részt vegyenek egy exkluzív körbevezetésen az egész épületben. Ezt követően a résztvevők, a szervezők és a zsűri is meghallgathatták a Müpa Hangulatkoncertjét, amelyre a méltán híres és különleges Üvegteremben került sor.

A 2019-es OKPV végeztével mindenki elégedetten mehetett haza, mert ugyan csak egy csapat nyerhette meg a fődíjat, mindenki rengeteget tanult és fejlődött az esetek megoldása során. "

Gratulálunk minden résztvevőnek a szép teljesítményért!

A beszámolót írta: Heinek Júlia (Budapesti Corvinus Egyetem, pénzügy és számvitel szak, 2. évfolyam, MCC Nemzetközi Kapcsolatok szakirány)