Olvasási idő: 4 perc

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Avas szálló felújítása, a Mathias Corvinus Collegium bemutatja a legendás épület látványterveit.

Miskolc egyik leghíresebb épületének történelme rendkívül színes, ám jelene igencsak sötét: a város évtizedek óta várja a patinás objektum megmentőjét, hogy végre ne csupán egy molinó rejtse el a méltatlan állapotát. Az egykori Korona és Kossuth Szálló belseje még most is mutat valamit a Magyarországon egyedülálló enteriőrből, felidézi a díszes lépcsősort, a neobarokk stílust, ám látványa összességében lehangoló, pedig egykoron a keleti országrész legnagyobb bálterme és filmszínháza működött itt, a korabeli feljegyzések alapján a városi polgárság találkozási pontja volt népszerű étteremmel, kávézóval.

A folyamatosan pusztuló épületben bérlők adták egymásnak a kilincset, majd a 90-es évek végén úgy tűnt, Miskolc fellélegezhet: egy olasz cég vásárolta meg, felújítási kötelezettséget is vállalt, ám eközben az Avas szálló megkapta a neki megkérdőjelezhetetlenül járó műemléki védelmet, a hatóságok leállították a munkálatokat, a vállalatnak pedig időközben elfogyott a pénze. Az épület éppen ezért már hosszú évek óta méltatlan körülmények között áll: a bontás egy részét elkezdték, torzók maradtak, a beruházás során a konferenciatermeknek elbontották a nyílászáróit, a tető beázott, pedig egy ilyen régi épület állagmegóvása még ideális körülmények között is nagy kihívást jelent.

Az MCC alapítványa 2020 végén vásárolta meg az épületet az önkormányzattól, amivel felvállalta annak műemléki felújítását, hogy a munkálatok befejezését követően nem csupán diákjainak teremtsen méltó otthont, de az Avas újfent a miskolci kulturális és szellemi élet központjaként funkcionáljon. Az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Orbán Balázs egy korábbi interjúban úgy fogalmazott: a történelmi rekonstrukciók a Magyarországról alkotott pozitív képben is fontos szerepet játszanak, hiszen azt bizonyítják, hogy hazánkban nem romboljuk le az építészeti emlékeinket, hanem éppen ellenkezőleg, büszkén helyreállítjuk őket. „Az Avas szálló Miskolcon mindenkinek jelent valamit: az első csókot, az első moziélményt, az első bált vagy éppen a szalagavatót” – tette hozzá a kuratórium elnöke.

A TSPC Csoport tervei alapján kezdődő beruházással az MCC célja tehát a Miskolc történelmi belvárosának központjában elhelyezkedő, patinás múlttal rendelkező, műemlékvédelem alatt álló épületegyüttesben a mai kor technológiai követelményeinek megfelelő új oktatási és közösségi központ létrehozása. A homlokzati restaurálásban segítséget jelent, hogy régészeti csarnokban őriznek számos díszt, és ugyanez igaz a konferenciatermekre is. A XX. század elejétől működő kerthelyiség is újjáépül, hangulatos közösségi tér lesz belőle. A tervezése során lényeges szempont volt, hogy a város és az épület történetében hangsúlyos funkciók újra életre keljenek: a diákszálló mellett, a földszinti díszes nagyteremben (Fehér terem) és a bálteremként használt Vörös teremben korszerű rendezvényhelyszínt alakítanak ki. Természetesen a városnak eszmeileg is kiemelten fontos ez a projekt, hiszen az Avas szálló a Fő térre néz, előtte megy el a villamos, Miskolcon pedig mindenki ismeri, nincs olyan család, amelynek ne lenne egy története róla.

Az MCC számos nagy múltú, rossz állapotú épületet újít fel, mint például a debreceni Aranybika szálló, a pécsi Nemzeti Kaszinó vagy a révfülöpi Cholnoky Jenő gyermek és ifjúsági kikötő. Budapesti központjának tervei pedig a Somlói úton, a rossz hírű Munkásőrség egyköri főhadiszállásának helyén valósulnak meg, a bontási munkálatokat már meg is kezdte a kivitelező, hogy aztán felépülhessen Magyarország egyik legkorszerűbb képzési-oktatási intézménye.