Olvasási idő: 3 perc

Április 10-én immár hatodik alkalommal rendezték meg az MCC hallgatói a Neighbourhood Dialogues nemzetközi diákkonferenciát.

Az idei konferencia témája: A koronavírus utáni gazdaság újjáépítése a V4-es országokban különös hangsúllyal az innováció és az együttműködés jelentőségére. A járványügyi korlátozások miatt az eseményt idén online keretek között rendeztük meg, az eddigi évekhez hasonlóan angol nyelven.

A nyitóelőadást Kovács-Toperczer Katalin, az Európai Bizottság magyarországi képviselője tartotta, aki az EU-s szintű együttműködés fontosságáról beszélt. Őt követte Szilágyiné Bátorfi Edit, a Visegrád Fund ügyvezetőjének előadása a V4-es országok COVID utáni gazdasági lehetőségeinek témakörében. Kerényi László Sándor a BKK stratégiai tervezésért felelős igazgatója a járvány tömegközlekedésre gyakorolt hatásairól adott elő.

Az előadásokat követő kiscsoportos workshop jellegű beszélgetésekre négy előadót hívtunk meg. Rácz Zsófia a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a magyar fiatalságot érintő adókedvezményekről és az önkéntesség évéről beszélt, Dr. Márky Ádám, a Longevity Project orvosigazgatója a járvány szociális életre gyakorolt hatásaival kapcsolatban tartott workshop előadást. Fő támogatónk, a Magyar Építők képviseletében érkezett hozzánk Szabó Ákos a Regon főszerkesztő-helyettese, aki az építőipar COVID alatti helyzetéről prezentált. Bart István a Klímastratégiai Intézet igazgatója a világjárvány környezetre és éghajlatra gyakorolt hatásait mutatta be workshopján, kitérve a helyzet gazdasági vonatkozásaira is.

A konferencián hat különböző ország képviselői voltak jelen, jórészt egyetemisták, de rajtuk kívül más, a rendezvény témája iránt érdeklődő fiatalok is.

A Magyar Építők mellett a rendezvényünket a Gedeon Birtok és a Monobit támogatta. Támogatóinknak ezúton is nagyon köszönjük hozzájárulásukat a rendezvény sikerességéhez és színvonalához.