Olvasási idő: 1 perc

A nemzeti értékek megítélésében jelentős különbségek figyelhetők meg a német és a magyar politikában és társadalomban – hangsúlyozta az MCC vendégoktatója. Prof. Werner J. Patzelt a németországi politikai változásokról és az új kormánytól várható lépésekről beszélt a Német-Magyar Intézet rendezvényén, 2021. december 13-án. A politológus professzor szerint míg a magyarok büszkék történelmükre, kultúrájukra, addig a németek sokszor abban sem tudnak megegyezni, hogy mennyiben tekinthetők ezek egyáltalán értékeknek.

Werner J. Patzelt kifejtette, rengeteg múlik azok, milyen kancellár lesz Olaf Scholz. Komplikált lesz ugyanis számára összeegyeztetni a pártok baloldali politikáját, a zöldek követelésével és a liberálisok gazdasági alapelveivel. Energiapolitika és migráció – a vendégoktató szerint e két téma fogja meghatározni Németország politikáját és Patzelt szerint ezen a két területen meglepetés is érheti az új kormánypártokat. Németország egyfajta utopisztikus politikát követ és követel, amely szerint, ha a nemzetállamokat, a nacionalizmust leváltjuk, az vezethet békéhez és egy szebb jövőhöz – tette hozzá a kutató.

Az MCC Visiting Fellowship Programjának keretében Budapesten oktató professzorral Bauer Bence, a Német-Magyar Intézet igazgatója beszélgetett. A rendezvény központi témája a három kormánypárt koalíciós programjának elemzése volt.