Olvasási idő: 2 perc

„Nem a kereszténységet kell féltenünk, hanem azt a társadalmat, amely lemond a kereszténységről, mert az a társadalom az igazságról mond le.” (Dr. Székely János)

2022. január 13-án a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány szombathelyi képzési központjában Rod Dreher Szent Benedek válaszútján című könyvének ihletésében beszélgetett a nyugati kereszténység helyzetéről dr. Székely János megyéspüspök, dr. Nagypál Szabolcs római katolikus teológus, az MCC Jogi iskolájának vezetője és Rettegi Zsolt moderátor.

A teltházas estén olyan kérdésekre keresték előadóink a választ, mint hogy hol tart a nyugati kereszténység, és hogyan tekinthetünk arra a folyamatra, amelyen keresztül ide jutott; mi fenyegetheti a kereszténységet; a kolostori élet „szigorú szabadsága” kivihető-e a kolostor falain kívülre; a keresztény ember végezhet-e bármilyen munkát, illetve hagyják-e, hogy a keresztény ember hitéhez igazodva válassza meg munkáját; milyen esélye van a kereszténységnek az oktatásban.

Dr. Székely János megyéspüspök a hagyományos értékek szétesési hullámát a bibliai özönvízhez hasonlította, mellyel szemben a kolostorok lehetnek bárkáink. Értve ezalatt nem csupán a materiális kőépítményt, melyben papjaink prédikálnak, hanem saját családjainkat is. Hiszen értékeinket mi magunk őrizhetjük meg, és adhatjuk tovább generációkon át. A család az, ami óvó kőfalakat emelhet körénk. Ennek kulcsa pedig az, hogy újra megtanuljuk átadni a hitünket.

Dr. Nagypál Szabolcs hangsúlyozta, hogy nem jó irány, ha Istenre egyfajta terapeutaként tekintünk, akihez akkor fordulunk, amikor valami problémánk van. A valódi és teljes kereszténységet kell megtalálnunk. Nem „mazsolázhatunk” a keresztény értékekből, nem élhetünk kizárólag a nekünk kedvező elvek mentén. Vállalnunk kell a keresztény tanítás teljességét.

A kereszténység továbbélésében hangsúlyos szerepet kell kapnia az oktatásnak is. A családból hozott érték olyan alap, melyet a nevelők, az iskolai közösség képes megerősíteni. Ehhez azonban valóban erősen összekapaszkodó közösségekre van szükség.