Olvasási idő: 3 perc

A konnektivitás magyar stratégiája Pécs és Baranya számára is kitörési pont a gazdasági fellendülés tekintetében - hangsúlyozta az MCC kuratóriumi elnöke pénteki könyvbemutatónkon. Orbán Balázs kiemelte Magyarország helyzete, nyitottsága és a biztonság következtében vonzó célpont a befektetőknek. A következő években a Dél- Dunántúl fejlesztése kiemelt cél.

Orbán Balázs legújabb könyvét, a Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiáját mutattuk be a pécsi Vármegyeháza dísztermében. Az MCC pécsi képzési központja által szervezett eseményt, a nagyszámú érdeklődő miatt rendhagyó módon külső helyszínen szerveztük meg. A könyv szerzőjével Fülöp Zoltán, a Dunántúli Napló főszerkesztője beszélgetett.

Orbán Balázs a címválasztás hátteréről elmondta, arra jött rá, hogy nem magát a stratégiát kell kifejeznie, hanem a testtartást, amit eközben az ember felvesz. Így lett ez a nemzetközi sikert elért magyar innováció a könyv címe. „A huszárvágás egy gyors, váratlan, bravúros, a csata menetét megfordítani képes cselekmény. Mi is ezt csináljuk a politikában” – fűzte hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.

Az MCC kuratóriumi elnöke beszélt továbbá arról is, hogy egy új, megváltozott világrendben kell érvényesülnünk. Az ország adottságait olyan formán kell felhasználnunk, hogy győztesen kerüljünk ki a globális történésekből. Mivel a korábbi törvényszerűségek felborultak, új stratégiák mentén kell megterveznünk a lépéseinket. „Ma már az, hogy egy ország kicsi, nem jelenti azt, hogy nem válhat nagy jelentőségű, akár kulcsállammá egy adott térségben” – hangsúlyozta.

A kötet szerzője úgy látja, a Nyugatot, a neoliberális kultúrára épülő politikai rendszer nem erősíti, épp ellenkezőleg, gyengíti. Ahol nincsenek kollektív, kulturális alapon működő értékek, ott az egyén korlátlan és kizárólagos szabadsága szisztematikusan elgyengíti a közösséget. „Közös értékrend, közös célok nélkül elgyengül a társadalom, s ezáltal az ország” – tette hozzá.

Fülöp Zoltán és Orbán Balázs egyetértett abban, hogy vannak olyan nagy civilizációs konfliktusok, melyekkel kapcsolatban csak fekete-fehér álláspontok vannak. Vagy részt veszünk a háborúban, vagy nem veszünk részt. Nincs középút!

A rendezvény után a vendégek és a diákok kötetlenebb formában is folytathatták a beszélgetést az előadókkal, csak úgy záporoztak a kérdések.