Olvasási idő: 3 perc

Egy átlagos ember élete során 30 évet tölt alvással, 15 év telik el tanulással és munkával, és 9 év az, ami az egyéb tevékenységekre marad. Így összesítve, számokban egészen meglepőek ezek a tények. Ami ebben a legérdekesebb az az, hogy ezek ellenére is az alváson vagyunk hajlamosak a legtöbbet spórolni. Pedig nagyban számít az, hogy ezt a nem elhanyagolható mennyiségű időt milyen minőségeben töltjük és valójában mennyire pihentet ez minket.

Valóban csak az alvás pihentet minket vagy komoly szerepet játszik ebben a flow állapot is? Mennyire hatnak ki a napi történések vagy stresszes események az alvásminőségünkre? Ilyen és számos ehhez kapcsolódó kérdés tudományos megválaszolására alkalmasak azok az okostechnikai eszközök, amelyek tudományos hátteréről adott elő Szegeden Vada Gergely c. egyetemi docens, technológia szakértő, az MCC mentális edzőtermének meghívott előadója.

Az előadó átfogóan ismertette azokat a mérési lehetőségeket és eszközöket, amelyek alkalmasak arra, hogy számokkal, adatokkal cáfoljunk meg vagy éppen támasszunk alá olyan hiedelmeket, információkat, amelyekre alapozva sok esetben az életvitelünket alapozzuk. Ezek alapján a fenti kérdésekre olyan meglepő válaszokat is kaphatunk, mint hogy egy konfliktushelyzet, vitás szituáció akár 3-4 órát is elvehet a pihentető alvásunkból függetlenül attól, kívülről úgy tűnik, hogy éppen töltődünk. Az okosóra, okosgyűrű, okostapasz, okosruha és az egyéb hasonló technológiai eszközök lehetőséget nyújtanak arra, hogy a nap minden másodpercében visszajelzést kaphassunk arról, hogy milyen a lelkiállapotunk, mennyire volt pihentető az alvásunk. Vada Gergely pozitív példaként egy finn iskola jógyakorlatot is bemutatott, aminek során a gyerekek fizikai állapotát, energiaszintjét és ezzel együtt a terhelhetőségét az okostechnikai eszközökkel követik, majd ennek nyomán az oktatók az adott nap programját ehhez alakítják. Ebből is jól látszik, ha tudatosan és jól használjuk ezeket az eszközöket, remek életvezetési, tervezési segédlet is születhet. Az előadást lezáró beszélgetésben résztvevő egyetemista hallgatók is megerősítették, hogy magukon és külső szemlélőként a kortársaikon is észlelhető az a hatás, hogy a „kütyük” komoly segítséget nyújthatnak a tudatos életvezetéshez. Különösen fontos ez olyan feszített helyzetekben, mint a vizsgaidőszak vagy a diplomamunka, amikor az ember hajlamos minden erejét, energiáját ennek alárendelni, gyakran rongálva a saját egészségét.

A program második felében Szuromi Márton, az MCC Mentális edzőtermének kutatója mutatta be azokat az utóbbi években kifejlesztett okoseszközöket, amelyek mind a mérésben, mind az életminőség javításában komoly szerepet kaphatnak a jövőben. A program ezen szekcióján résztvevő egyetemista hallgatók ki is próbálhatták az eszközöket. A teszt során a visszajelzések alapján legnagyobb sikert a N.o.w. - digitális hangtálak, a David Delight Pro - agystimulációs készülék és a Muse 2 - szenzoros meditációs fejpánt aratták.