Olvasási idő: 3 perc

Klaus-Rüdiger Mai, „A káosz kora – Német politika a szélsőségek nyomásában” címmel tartott előadást a pécsi MCC-ben. A germanista, filozófus és történész leszögezte, 

nem szabad összekeverni a mainstream médiában megjelenő állásfoglalást, az emberek valódi véleményével. A németeknek nincs semmilyen ellenérzése Magyarországgal szemben, főleg, mivel a közös történelmi múlt is összeköt minket. Mai, aki számos kötet szerzője elmondta erős társadalmi széthúzás tapasztalható Németországon belül is . Az erők egymás ellen dolgoznak ahelyett, hogy előre vinnék az országot. A korábbi konszenzusos demokráciát felváltotta egy konfrontatív demokrácia, amelyet a jelenlegi kormánykoalíció is erősít. Mindemellett Klaus-Rüdiger Mai szerint jelenleg nincs Németországban erős politikai alternatíva.

Erdei Krisztián, az MCC pécsi képzési központjának képviseletvezetője kérdésre a szakértő elmondta, a Nyugat épp egy nagy paradigmaváltáson megy keresztül, ami a késő antik kor változásaihoz hasonlítható. Ez egy óriási változási folyamat a világpolitika és hegemónia tekintetében. „Egy posztmodern woke ideológia tombol a német középosztályban." Mai az energiapolitikáról szólva emlékeztetett, "az atomerőműveinket bezárjuk, aztán a kiszámíthatatlan hektikus zöldenergia ellátás miatt méregdrágán importáljuk a külföldi atomenergiát. Szubvenciós gazdasági modell felé tartunk, ami az egykor erős gazdasággal bíró Németországot kiszolgáltatottá teszi." Szerinte nagy múltú német cégek kénytelenek külföldre települni, mert a kontraproduktív szabályozások otthon ellehetetlenítik a termelést.

Az MCC Press gondozásában, magyar nyelven is megjelent, A jövőt mi alakítjuk című könyv szerzője rámutatott, a német emberek nem értenek egyet Brüsszel döntéseivel, a hibás agrárpolitikával és egyre többen mondják, hogy „Elég!” Szerinte Németországban káosz uralkodik, az ország gazdasága hanyatlik, amire a politikai szereplőknek nincs használható válasza.

Politikai aktualitásokra reagálva Klaus-Rüdiger Mai elmondta, botrányosnak tartja, hogy rohamsisakok és tankok után most nagy hatótávolságú Taurus rakétarendszerek Ukrajnába szállítása van napirenden. A fegyverszállítások ilyen mértékű felgyorsítása és kiterjesztése beláthatatlan következményekkel járna.