Olvasási idő: 1 perc

Amikor megszokott környezetünkben vagyunk, a megszokott módon végezzük a dolgunkat, hajlamosak vagyunk kevésbé odafigyelni a tárgyakra és az emberekre, és elveszítjük a környezetünk gazdagságának, sokszínűségének érzékeléséhez szükséges képességünket – hívta fel a figyelmet a mindennapjainkban észlelhető jelenségre Csepregi Gábor a nyíregyházi MCC képzési központban, 2023. február 28-án.

A szokások és a gyors élettempó gyakran eltompítják érzékszerveinket; már képtelenek vagyunk tudatosan észlelni mindazt, ami körülöttünk van, és amit természetesnek veszünk. Fontos, hogy merjünk változtatni viselkedésünkön, hiszen a változás elérhető: merjünk rácsodálkozni a világra, az embertársainkra; merjünk vendégként viselkedni, tisztelve a környezetet és másokat, betartva az írott és íratlan szabályokat; s végül merjük segítségül hívni az irodalom sokszínű eszköztárát, mellyel megérthetővé válnak a körülöttünk lévő folyamatok és kapcsolatok.

Az előadás izgalmas témája a hallgatóságot is aktívvá tette, melynek eredményeként egy inspiráló szellemi párbeszéd alakult ki az előadó és a hallgatóság között, mely végén valóban vendégként köszönhettük meg a részvétel lehetőségét.