Olvasási idő: 2 perc

November 11-én, az MCC Alapvető állami funkciók a platformszabályozásban c. nemzetközi konferenciájának záróakkordjaként szervezett szegedi eseményen a Közjogi Műhely vezetője, Sulyok Márton beszélgetett a washingtoni George Mason University Antonin Scalia School of Law két professzorával. Az amerikai szakemberek azért vettek részt a konferencián és a kerekasztalbeszélgetésen, hogy elmagyarázzák az európai közönségnek a magánszféravédelemmel és az online platformokkal kapcsolatos amerikai megközelítéseket a “law and economics” módszertan segítségével.

A „platformgazdaság” gyors bemutatását követően Sulyok Márton arról beszélt, hogy miért kulcsfontosságú az online platformok szabályozásának a kérdése, majd átadta a szót a vendégeknek.

Elsőként James C. Cooper, a GMU Economics and Privacy Központjának igazgatója szólalt fel, aki arról beszélt, hogy az egyes online platformok használatával kapcsolatos döntések során valójában mennyire is magánszféra-tudatos az ember, mik a magánszféra (privacy) társadalmi hasznai és költségei, és mi is az a „privacy paradoxon”. Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy az amerikai jogban a privacy mely rétegei jelennek meg, és hogy az amerikai alkotmány szabad véleménynyilvánítást védő első kiegészítése hogyan kapcsolódik a magánszféra védelméhez az online platformok vonatkozásában. 

John M. Yun az óriás online platformokkal kapcsolatos tévhitekről beszélt azzal kapcsolatban, hogy mennyiben élnek vissza személyes adatokkal, és bemutatta a valós helyzetet amerikai adatok alapján. Egy antitrust (trösztellenesség) nevű versenyjogi területről is beszélt, és reagált azokra a véleményekre, amelyek szerint sokan az óriás online platformokat hibáztatják azért, hogy piaci erőfölényükkel visszaélve fokozottabban sértik a magánszférát és a személyes adatok védelmét.