Olvasási idő: 2 perc

Hamvazószerdán tartott a kereszténység helyzetéről előadást Nagypál Szabolcs, Jancsó András és Fenyves Krisztián a szolnoki képzési központban. Az eseményt egy szolnoki KP-s diákunk, Sütő Dénes moderálta, a szakemberek pedig saját területük felől közelítették meg a témát.

Rögtön az elején Nagypál Szabolcs, római katolikus teológus, jogász, az MCC Jogi Iskolájának vezetője azt a kérdést feszegette, hogy vajon valóban kereszténység utáni korban élünk-e, keresztényellenes Európában élünk-e, van-e tolerancia a keresztények felé. Bár kisebbségi helyzetben vannak a keresztények, sokan vannak, akik keresztény értékrend szerint élnek. Fenyves Krisztián római katolikus teológus Sebők Ferenc hasonlatát említette: a hagyomány nem rab, amit őrizni kell és nem beteg, hogy ápolni kelljen. Jancsó András filozófus pozitívumként megjegyezte, hogy a kommunizmus után megjelentek az egyházi iskolák az oktatási palettán.

Különböző vallástörténeti és filozófiai tanulmányok bemutatásával az előadás végére eljutottunk arra a következtetésre, hogy a kereszténység legnagyobb kihívása az iszlám, még akkor is, ha a vallások piacán versengő helyzet van a különböző vallások között. Ezért fontos a párbeszéd az iszlám és a kereszténység között, azonban ehhez fontos az identitás, amivel az iszlám erős önazonossággal rendelkezik. Azonban a konklúzió az volt, hogy 100 év múlva a most is jelenlévő és egyre erősebb szekularizációtól kell majd félnünk, ami csak látszólag elfogadó a kereszténységgel szemben.

Az előadás végén feltett hallgatói kérdések alapján kiderült, hogy az előadásra meghívott szolnoki egyházak is képviseltették magukat szép számban.