Olvasási idő: 3 perc

Egy gyermeksebész, egy lelkész és egy elsőfilmes rendező-operatőr. Hogy mi a közös bennük? Mindazon túl, hogy emberi sorsokkal függ össze tevékenységük (a lelkész lelki úton kíséri az embereket, a gyermeksebész fizikai egészségük megőrzésére törekszik, míg a rendező-operatőr a filmeken keresztül formálja és örökíti meg az emberi történeteket), mindannyian Highlights of Hungary jelöltek vagy díjazottak, akik kiváló magyar teljesítményt nyújtottak és példájukon keresztül inspirálják a közönséget is.

A 3 foglalkozáshoz 3 név is tartozik: Dr. Kőnig Róbert, Czapp József és Egry Krisztián, akikkel bár komoly témát boncolgattunk, de mindezt könnyed és közvetlen stílusban, melynek egyik vezető szála – nem meglepő módon – a siker volt.

Az első kérdés rögtön erre irányult, egész pontosan azon aspektusára, hogy fontos-e a siker egy közösségen belül, miért van rá szükség. Abban teljes egyetértés volt, hogy az itt lévő 3 meghívott számára nem az a siker, hogy jó autója van, hány követője van a médiában, hanem ez teljesen egyéni.

Kőnig doki szerint egy közösség életében a siker olyan, mint a sötétben egy kis világ, egy kis mécses, amibe, ha az ember elakad, akkor van mibe kapaszkodni. Czapp József erről úgy vélekedett, ha van egy közösség, az már siker: „Bármilyen nekiindulásból, ha valaki közösséget tud teremteni, az önmagában siker. A közösség számára pedig a siker: megélni a közösségi létet.” Míg Egry Krisztián erről úgy nyilatkozott, hogy „a folyamat maga a siker, a nehézség és a feladat önmagában a siker.”

Nem mehettünk el amellett sem, hogy manapság a kommentek elkerülhetetlenek, hiszen a közösségi média térnyerése lehetővé teszi, hogy bárki szabadon kifejthesse véleményét és reakcióit online platformokon, azonban ezek nem mindig pozitívak vagy konstruktívak.  

„Van a sikernek egy olyan szintje, amikor valakit irritál és nem tudnak vele mit kezdeni és ez a tehetetlen düh vagy irigység felfoghatatlan dolgokra készteti az embereket” – mondta Czapp József.

Idővel és tapasztalattal az ember megtanulja helyén kezelni a negatív kommenteket, de eleinte nem könnyű és természetes módon rosszul esik. Egyik meghívottunk humorral oldja fel ezt, de ahogy mondta, minden kritikát a helyén kell kezelni, nem szabad belemenni és persze meg is jelennek az ember védői. A probléma talán ott válik súlyossá, amikor nem egy spontán, hanem egy előre megszervezett „támadásról” van szó.

Az út a siker felé nem mindig könnyű. Nehézségek, kudarcok és akadályok várhatóak, de ezek mind hozzátartoznak a fejlődéshez. A fontos az, hogy ne adjuk fel, hanem tanuljunk ezekből az élményekből és maradjunk elkötelezettek céljaink iránt. A siker nem csak a külső elismerésekben mérhető.