Olvasási idő: 2 perc

Az egyik legfontosabb kérdés Németországban, hogy az aktivistákat ki hatalmazza fel arra, hogy a német nyelvet, az akadémiai és politikai rendszert és társadalmi kérdéseket ún. gendersemlegessé tegyék – hívta fel a figyelmet Birgit Kelle a Mathias Corvinus Collegium (MCC) rendezvényén. Az erdélyi származású újságíró, publicista most már magyar nyelven is megjelent könyvét, a Genderkomédia - Hogyan akar egy abszurd ideológia uralkodni a mindennapjainkon című kötetét mutatta be az MCC csütörtök este.

Az aktuális ukrajnai eseményekre reagálva a két németországi bestseller és számos további könyv szerzője kiemelte, a gender-kérdés addig fontos a közéletben, ameddig nem gurulnak tankok Európa utcáin. Kelle szerint ugyanis a tragikus háborús helyzet megmutatja, hogy a biztonság, a béke, a háború elől menekülők megsegítése sokkal fontosabb kérdések, mint az, hogy milyen nyilvános WC-ket üzemeltetünk.

A gender-elmélet és az ezzel kapcsolatos ideológiai követelések mégis aktuális problémát jelentenek, ez pedig a gyermekeink nevelésének és védelmének területe – hangsúlyozta a szerző. Birgit Kelle mindazonáltal úgy látja, hogy nincs valós társadalmi diskurzus, egységes tudományos álláspont és egy demokratikusan megalapozott döntés a témáról.

A németországi szerzővel az MCC rendezvényén Boris Kálnoky, a Média Iskola vezetője és Greczula Levente, a Mandiner újságírója beszélgetett. A kötet az MCC Press honlapján is megrendelhető. A kötetet a következő napokban az MCC vidéki központjaiban is megismerheti a közönség.