Olvasási idő: 3 perc

2023. május 4-én a Scruton V.P.-ben találkozott az amerikai konzervatív The Heritage Foundation delegációja a Mathias Corvinus Collegium vezetőivel és oktatási szakértőivel.

A Tanuláskutató Intézet meghívására a Heritage teljes vezetése jelen volt a megbeszélésen. Többek között Dr. Kevin Roberts, a Heritage elnöke, Roger Severino, a szervezet alelnöke, Noah Weinrich igazgató és Jonathan Butcher vezető oktatáskutató képviselték az amerikai alapítványt. A Mathias Corvinus Collegium részéről Dr. Szalai Zoltán főigazgató, Rodrigo Ballester az Európai Tanulmányok Műhely vezetője, Dr. Setényi János, a Tanuláskutató Intézet igazgatója, Szakos Enikő,  szakmai koordinátor és Fodor Richárd az intézet kutatója is részt vett a megbeszélésen.

A Heritage Foundation az Egyesült Államok legbefolyásosabb közpolitikai szervezetei közé tartozik. Jelentős szerepre a Reagan adminisztráció alatt tett szert, de azóta javaslatait egyetlen konzervatív elnök sem hagyta figyelmen kívül. Tagjai világhírű szakértők – akik nagy tapasztalattal rendelkeznek az üzleti életben, a kormányzatban, a katonaságban, nonprofit szervezetekben, a tudományos életben és a kommunikációban – az Amerika előtt álló problémákra adott innovatív megoldásokon dolgozva.

A május 4-i találkozó legfontosabb témáit a konzervatív oktatás elméleti és gyakorlati megközelítései adták. Az Egyesült Államok és Magyarország a különböző fejlődésmodellben kialakult oktatási rendszerek révén eltérő, de sokszor egymást át is fedő kihívásokkal néz szembe. Az egyeztetésen szóba került a szabad iskolaválasztás, a homeschooling, új felsőoktatási képzések és intézmények, az MCC tehetséggondozó tevékenysége és a magyar köznevelés is.

Jonathan Butcher vezető kutató a találkozó után egy nyilvános kerekasztalbeszélgetésen szólt az USA-ban tapasztalható oktatási helyzetképről. A beszélgetésen röviden beszélt a Heritage egy programjáról, amely keretei között iskolai kuratóriumi választásokra készítik fel a konzervatív gondolkodású jelölteket.

A program keretei között a résztvevők megismerik azokat a politikai és szervezeti folyamatokat, amelyek a kuratóriumi választásokat befolyásolják, és megtanulnak hatékonyan kommunikálni, kampányolni és érvelni a jelölőbizottságokkal és a diáktestülettel.

A Heritage Foundation által szervezett program lehetőséget ad a konzervatív résztvevőknek arra, hogy beleszóljanak az iskolai döntéshozatali folyamatokba, és segítségükkel a konzervatív értékek és nézetek érvényesüljenek az iskolai kuratóriumi döntésekben. Azonban fontos megjegyezni, hogy az iskolai kuratóriumi választások nemcsak politikai folyamatok, hanem elsősorban az iskola életének irányításáról szóló döntések, így az iskolai kuratóriumi tagoknak a résztvevő érdekeit kell képviselniük.

Butcher továbbá ismertette a nemrég megjelent Splintered: Critical Race Theory and the Progressive War on Truth c. könyvét is.