Olvasási idő: 3 perc

A székesfehérvári MCC-ben 2022. március 9-én, szerdán „Mi a tét? – Helyzetkép a 2022-es országgyűlési választás előtt” címmel szakértői előadáson vehettek részt az érdeklődők.

„Mi a tét? – Helyzetkép a 2022-es országgyűlési választás előtt” címmel tartottak teltházas előadást szerdán este az MCC Székesfehérvári Képzési Központjában, Lánczi Tamás politológussal és Hajdú András kutatótanárával Jereb Botond beszélgetett.

Lánczi Tamás politológus az előadás elején messzebbről indulva, nemzetközi kitekintéssel arról beszélt, hogy geopolitikai átrendeződés zajlik, ami nem 2022. február 24-én kezdődött.

Az 1990-es évektől 2001. szeptember 11-éig úgy tűnt, hogy az USA jóléti államként elérte azt, amit egy ország elérhetett. A 2001-es terrortámadások és a 2008-as Lehman Brothers csődje után egyértelművé vált, hogy bizonyos problémákat nem lehet megoldani. A 2008-as válság tüneteit nem sikerült kezelni, a válság itt maradt velünk.

A meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy a jelenleg stratégiai nyugalomra, megfontolt kommunikációra van szükség. A kormány eddig e tekintetben „jól vizsgázott”, szemben a baloldal felelőtlen és meggondolatlan kijelentéseivel, megnyilvánulásaival.

Lánczi Tamás szerint Európának szüksége van az orosz energiaforrásokra, kőolajra, földgázra, atomenergiára szükséges nyersanyagról. Véleménye szerint utópia, hogy ezek nélkül Európa fenn tudná tartani azt a jóléti társadalmat, amit a múltban felépített. Az ezzel kapcsolatos kijelentéseket felelőtlennek és meggondolatlannak nevezte mind az Európai Unió egye politikusai, mind a magyar baloldal képviselői részéről. 

Hajdú András az MCC Politikatudományi Műhelyének hozzátette, hogy az ország belpolitikai változásai és gazdasági teljesítménye mellett most a kül-és biztonságpolitikai fejlemények nagyban befolyásolhatják a választások kimenetelét.

Kiemelte, hogy a kormányzati oldalon fegyelmezett és tapasztalt politikusok, képviselőjelöltek vannak, köztük többen már a 7. győzelmükre készülnek.

A beszélgetőpartnerek egyhangúlag kifejezték, hogy az ellenzési miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert nem tartják alkalmasnak az ország vezetésére, melyre főként az elmúlt időszakban tett felelőtlen, sokszor felháborító és egymásnak ellentmondó kijelentései adnak okot. Abban is egyetértettek, hogy a világban zajló eseményeket alapul véve a választások legfőbb tétje hazánk biztonságának és stabilitásának biztosítása, melyet a mostani kormány tud garantálni a választópolgárainak. A választást mind a ketten sorsdöntőnek nevezték.

Az előadás végén alkalom nyílt kötetlenebb beszélgetésre, kérdésfeltevésekre is.