Olvasási idő: 2 perc

Hogyan lehet rádöbbenteni egy nemzetet, amely egy percig sem élt totális diktatúrában, hogy éppen afelé tart? Erre vállalkozott Rod Dreher keresztény gondolkodó, a The American Conservative szerkesztője legújabb, Hazugság nélkül élni című kötetében, amelyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett könyvbemutatón ismerhetett meg a közönség.

Rod Dreher magyarul is megjelent, az MCC Press által kiadott könyve, a Hazugság nélkül élni rávilágít arra, hogy nyugaton egyre több az olyan témakör, amely vagy tabunak számít, vagy csak egyetlen álláspont az elfogadott (ez a „cancel culture”, az „eltörlés kultúrája”) – mondta Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke. Hozzátette: az eltörlés kultúrájában a progresszió az érték, Magyarországon viszont a szabadság.

A könyv szerzője elmondta: a Hazugság nélkül élni című alkotás annak a diagnózisa, miként működik az un. „puha diktatúra” Amerikában, és ez mennyiben tér el a szovjet diktatúrától. Rod Dreher elmondta: a kötet második fele olyan személyekkel készült interjúkat tartalmaz, akik a kommunista blokkban maradtak, és meséltek arról, miként lehet boldogulni ebben a rendszerben.

Kovács Ákos, Kossuth-díjas magyar dalszerző, zeneszerző, író szerint az amerikai közvélemény nem is volt tudatában, hogy az eltörlés kultúrája egy minden nap jelen lévő, valós veszély, hogy ennek ellen kellene állniuk. Hangsúlyozta: a kultúra egy olyan dolog, amely az emberiséget fenntartja.