Olvasási idő: 3 perc

Hogyan telik egy helyettes államtitkár napja? Milyen érzés ilyen fiatalon egy felelős pozícióban helytállni? – kérdezte egy kellemes, baráti beszélgetés keretében, január 20-án Horváth Kincső, az MCC Egyetemi Programjának hallgatója.

A MCC diákjai számára online közvetített beszélgetésen kiderült, hogy Rácz Zsófia szívügyének tartja a fiatalok sorsát - „hiszen a lendület, a változtatás lehetősége és a jövő a mi kezünkben van” - mondta. Munkája nagy felelősséggel és sok kihívással jár, így erősen támaszkodik a tapasztalt kollégáira és mentorára, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterre is. Kritikájukat létfontosságúnak tartja a szakmai és személyes fejlődésében egyaránt, és a konstruktív javaslatokat, bárkitől is érkezzen, szívesen fogadja.

Zsófia megosztotta, hogy az elmúlt évben, hogyan sikerült a közszereplői státusszal járó média figyelemmel megküzdenie. „A jelenlegi munkám velejárója a stressz, így gyorsan meg kellett tanulnom, hogyan tudom a feszültséget a leghatékonyabban kezelni. A családom, a hitem és a barátaim támogatása rengeteget jelent nekem, emellett a sport, a munka előtti reggeli edzések szerves részévé váltak az életemnek.” Zsófia elmondta, hogy a közösségi médiában jelen lévő személyeskedő, a legtöbb esetben arctalan, gonosz kommenteket nem könnyű elfogadni. Leginkább a kommunikáció hangneme tud bántó lenni, és hogy „az emberek gyakran elfelejtik, hogy a politikusok is érző egyének.” Rácz Zsófia elmondta, hogy úgy érzi, mind mentálisan, mind lelkileg sokat erősödött az utóbbi időben. A humort különösen jó feszültségkezelési módszernek tartja, a róla készült mémeken ő is sokat nevet.

MCC juniorként Zsófiát nagyon kellemes élmények fűzik az intézményhez. Kiemelte, hogy egy itteni körlevélben látta meg az ENSZ Ifjúsági Küldött pályázati lehetőségét, így nem lehetne most itt köztünk szakpolitikusi minőségében, ha nem lett volna tagja egy évig Junior Programunknak.

Az est végén jótanácsokkal is ellátta a helyettes államtitkár hallgatóinkat, kiemelve, hogy nem az életkor, hanem a megszerzett tudás és tapasztalat az, ami döntő fontossággal bír, ha kilépnek a munkaerőpiacra, ezzel is bátorítva mindenkit a vizsgaidőszak utolsó heteiben.