Olvasási idő: 6 perc

December 5-én Határtalan hagyományok címmel megrendeztük Középiskolás Programunk szakmai napját. A jelenlegi járványügyi intézkedéseknek megfelelően a programot online közvetítéssel valósítottuk meg.

A KP szombatot megelőző napon online formában a KáPénteket is megtartottuk. Egy jó hangulatú Zoom meeting keretei között 20 diákkal beszélgettünk többek közt az online oktatásról, az érettségire és az ünnepekre való készülődésről.

Az online szakmai nap Paár Julianna népdalénekes-zeneterapeuta előadásával indult. Julianna első diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén szerezte, majd 2015-ben az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karán végzett, mint okleveles zeneterapeuta. Tevékenységének főbb területei a zenei anyanyelv zeneterápiás lehetőségeinek kutatása, személyiségfejlődésünk korai szakaszában, illetve az anya-gyermek kapcsolatban betöltött szerepe.
A délután folyamán két program közül választhattak a diákok. Az Angloville nyelvi tréningjén angolul vitázhattak és a kommunikációs készségeiket fejleszthették anyanyelvi trénerek közreműködésével. A PsziFi program keretein belül pszichológiai témájú workshpokon vehettek részt, amiket az MCC Pszichológia Iskolájának hallgatói tartottak.

Az eseményről készült fényképek alább tekinthetőek meg. Minden KáPés diákunkat szeretettel várjuk következő, január 16-ai képzési alkalmunkon, ami a hagyományokhoz híven idén is a pályaorientációs nap lesz.

Az alábbiakban Őry Laura, KáPés diákunk élménybeszámolója olvasható:

Emlékszem, hogy néhány héttel ezelőtt, amikor a járványhelyzet miatti korlátozások életbe lépése már nem engedte a szombati napok élőben történő megtartását, kisebb fajta pánik tört ki a Messenger csoportjainkban, hogy mi lesz így a KP szombatokkal. Szerencsére programigazgatónk, Zsolti (Wittmann Zsolt) igyekezett megnyugtatni mindenkit, miszerint program nélkül biztosan nem maradunk, és hatalmas boldogsággal igazolhatom, hogy ez bizony így is történt!

A decemberi képzési napot is időt, energiát nem sajnálva szervezte nekünk a KP csapata, a személyes találkozás helyett a maximumot hozva ki a helyzetből, hogy a Zoom keretein belül is emlékezetes előadáson, illetve workshopokon vehessünk részt. Azt hiszem, sokunk nevében elmondhatom, hogy várakozásainkat nagyban felülmúlja mind a szombati képzési napok változatossága (akár személyesen, akár a kamerák előtt figyelve), mind a szervezés kivitelezése, amit a szervezők nagymértékű rugalmassága és figyelmessége is kísér a diákok felé.

Így hát az online módszer adta lehetőség során is szép létszámmal gyűltünk össze a kamerák előtt. Elsőként Szabó Imi népszerűsítette körünkben a Bonus Intra Történelemverseny érdekes és egyben a megszokottól eltérő világát. Én külön örültem neki, hogy egy olyan személy avatott be minket a verseny rejtelmeibe, aki már maga is nyertese volt egy korábbi évben.

A folytatásban Paár Julianna népdalénekes-zeneterapeuta előadását nézhettük/hallgathattuk meg, mely a „Határtalan hagyományok” címet kapta. A másfél órás előadás során rávilágított a hagyományaink fontosságára a különböző generációkban, illetve emberi kapcsolatainkban, valamint az önkifejezés témája is előkerült a zenén keresztül. A személyes kedvenc részem a rövid közös éneklés volt, amit egy „rejtvény” által együtt valósítottunk meg a mikrofonokat bekapcsolva. Mindezek után pedig az előadónk egy gyönyörű népdalt is elénekelt a nézőközönségnek.

Az előadást követően egy hosszabb szünetet tartottunk, majd miután többségünk elfogyasztotta ebédjét otthoni nyugalomban, visszatértünk már-már megszokott helyünkre, hogy érdekesebbnél érdekesebb délutáni programon vegyünk részt. Az elkövetkezendő órák folyamán az opcionálisan választható foglalkozások során angolul vitázhattak a diákok anyanyelvi trénerek közreműködésével, valamint a pszichológiai témájú workshopok is a maximális élménynyújtás, fejlődés és tanulás hármasát biztosították a jelentkezők számára.

Nekem a „Csoportfolyamatok” workshopon volt lehetőségem részt venni, és őszintén mondhatom, hogy az eddigi egyik legizgalmasabb foglalkozás volt számomra. A Zoom lehetőségeit kihasználva szervezhettünk közösen diáknapot, szerepjátékot játszva. Emellett megismerkedhettünk a különböző vezetőtípusokkal is, sőt, néhányunknak lehetősége nyílt kipróbálnia magát vezetői szerepben egy kisebb csoportot irányítva.

Úgy gondolom, amellett, hogy mindannyiunk számára a személyes jelenlét jelenti az igazi KP-s élményt, és kétségkívül nagyon várjuk, hogy visszatérhessünk az MCC közösségébe testközelből, a jelenlegi helyzetben nagyon hálásak lehetünk a szervezőknek, hogy továbbra is megrendezésre kerülnek online formában a legtöbbünk számára rendkívül fontos KP szombatok, ahol a fejlődés, valamint a jövőnk megalapozása mellett egy nyitott és inspiráló közösség tagjai lehetünk.

Őry Laura