Olvasási idő: 3 perc

Milyen családalapítási, illetve gyermekvállalási motivációk jellemzik a magyar fiatalokat? Milyen a kárpát-medencei magyar fiatalok oktatási helyzete, továbbtanulási trendje? Még mindig „trendi” külföldre menni boldogulni vagy inkább már az itthon maradás a népszerűbb a magyar fiatalok körében? Mit kezdenek az informatika korában a fiatalok szabadidejükkel? Ezekre és még sok más hasonló kérdésre kereste a választ Dr. Székely Levente szociológus, ifjúságkutató a Hát, ilyenek a magyar fiatalok! című előadás során a győri MCC-ben.

Dr. Székely Levente kifejtette, hogy jelen korunkban nem Európa számít a „legfiatalabb” földrésznek, hanem sokkal inkább Ázsia és Afrika, azonban Európa is rendelkezik azokkal az adottságokkal, mely kedvező lehet a jövőbeni gyermekvállalás ösztönzésére, mely a fiatalkorúak arányának növekedéséhez vezetne. Széleskörű kutatásuk során próbálták feltárni a kárpát-medencei fiatalság szociológia helyzetét, motivációit és jövőbeni kilátásait, melyet nagyban meghatároznak természetszerűleg a Covid világjárvány okozta trendváltozások. Sok kérdés esetében a kárpát-medencei magyar fiatalok másként vélekednek attól függően, hogy melyik ország területén élnek. Ez főként a gyermekvállalási kedv, a vallásosság, illetve a továbbtanulási lehetőségek terén mutatkozik meg.

A gyermekvállalási kedv esetében fontos a mindenkori kormányzati politika, valamint a hagyományok megléte is. Utóbbi években Magyarországon nőtt a gyermekvállalási hajlandóság a fiatalság körében, újra „népszerű” 3-4 vagy több gyermek vállalása. A vallásosság terén a magyarországi fiatalok számítanak a legkevésbé gyakorlónak, ami abból is következik, hogy Magyarország meglehetősen szekularizált állam szemben Romániával vagy a kárpátaljai térséggel. Összességében elmondható az egész kárpát-medencei magyar fiatalságról, hogy nagy bizalommal vannak a demokrácia vívmányai, illetve maga a demokrácia, mint működő politikai berendezkedés iránt.

A szabadidő eltöltésénél a fiatalok körében egyre nagyobb szerepet kapnak az informatikai eszközök, az internet használata és csökken a sportolás, a szabadban való időtöltés népszerűsége. Egybehangzóan megállapítható, hogy a fiatalok apolitikusak, egyre „rosszabb” megítélése van körükben a politikának, főként a pártpolitikának. A Covid járvány hatásait (karantén, online oktatás stb.) a fiatalok többsége meghatározónak és „sorsfordítónak” ítélte. Azonban érdekesség, hogy a megkérdezett kárpát-medencei fiatalok kb. 30%-a nem érezte „saját bőrén” a világjárvány következményeit.

A beszélgetést követően a nagy számú fiatal közönség tagjai kérdéseket tettek fel az előadónak, melyek révén egy rövid, kötetlenebb beszélgetés alakult ki a közönség tagjai és az előadó között.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2021. november 16-án 17.00 órakor Michael Shellenberger: Apokalipszis SOHA című könyvéről a szerzővel Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója beszélget.