Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar–Német Intézete az Európai Együttműködésért szervezésében jubileumi ünnepségen emlékeztek meg a két nemzet évszázadok óta fennálló kapcsolatára és az 1992. február 6-án aláírt baráti együttműködésről és európai partnerségről szóló szerződésre. A rendezvényen Gulyás Gergely miniszter és Matthias Rössler, a szászországi tartományi parlament elnöke is felszólalt.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a 30 éve kötött barátsági szerződés azért is jelentett mérföldkövet a két ország régóta fennálló kapcsolatában, mert kereteket adott a további együttműködéshez, fejlődéshez. Ennek részeként Németország támogatta hazánk uniós csatlakozását, ami 2004-ben meg is valósult. A főigazgató szólt arról, hogy a gazdasági kapcsolatok ma is nagyon aktívak a két ország között, és olyan méreteket öltenek, mint korábban sohasem. Ugyanakkor manapság a két ország viszonyában, a köztudatban a különbségek és az egyet nem értés szólamai is megjelennek, ami azért baj, mert szinte soha nem volt szükség annyira az európai egységre, mint manapság.

Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője arról beszélt, hogy mennyire boldog lenne Helmut Kohl volt német kancellár, ha látná, „hogy ezt a szerződést mennyi élettel töltötték meg”. Szerinte a magyar-német barátság nem csak papíron él, ezt bizonyítja az is, hogy milyen sokan megjelentek az ünnepségen.

Matthias Rössler, a szászországi tartományi parlament elnöke beszédében hangsúlyozta: a magyar–német együttműködésről leginkább Budapesten, a hidak városában lehet megfelelően szólni, hiszen a híd, amely mindkét oldalon megkapaszkodik, az együttműködés jelképe.

Johannes Haindl, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete elmondta: a két ország között jelenleg meglévő politikai nézetkülönbségek normálisnak tekinthetők, hiszen eltérő országok eltérő érdekek mentén cselekednek, ugyanakkor a magyar–német barátság nem az 1992-es szerződés megkötéséhez, hanem sokkal mélyebbre, mintegy ezer évre nyúlik vissza.

Az eseményen Gulyás Gergely miniszter hangsúlyozta: Magyarország és Németország hosszú ideje szövetséges, jóban is, rosszban is, a hidegháború végével pedig lehetővé vált, hogy szövetségesek legyünk az Európai Unióban és a NATO-ban is. A miniszter továbbá arra is kitért, bízik abban, hogy ez a jó kapcsolat, ami Helmut Kohl és Antall József között megvolt, ma is fennállhat minden pillanatnyi viszontagság és vita ellenére. „Ami a két nép múltját, barátságát, történelmét illeti, minden okunk megvan az optimizmusra” - emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter

A két ország közötti baráti együttműködésről és európai partnerségről szóló szerződést 1992. február 6-án írta alá a Budapesten Antall József miniszterelnök, Helmut Kohl német kancellár, továbbá Mádl Ferenc akkori tárca nélküli miniszter és Hans-Dietrich Genscher német külügyminiszter.