Olvasási idő: 3 perc

Az Országos Problémamegoldó Tanulmányi Verseny (OKPV) mintájára Romániában is megszerveztük a versenyt, Problema Solvenda néven, idén már harmadik alkalommal.

A magyarországi Országos Problémamegoldó Tanulmányi Verseny (OKPV) mintájára Romániában is megszerveztük a versenyt, Problema Solvenda néven, 2018-ban már harmadik alkalommal. Itt a verseny kétnyelvű, azaz román és magyar anyanyelvű diákok egyaránt jelentkezhetnek csapataikkal a vetélkedőre, és saját nyelvükön mérhetik össze tudásukat a legjobb helyezésért. 

A jelentkezési határidő után a regisztrált csapatok egy online képzés segítségével készülhettek fel a megmérettetésekre. A verseny online előválogatójában 2018-ban 16 csapat mérte össze tudását, több nagyobb romániani városból, mint Gyulafehérvár, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Nagyenyed, Székelyudvarhely, Nagyszalonta stb. Itt logikai kérdésekre kellett online válaszolni illetve „mini” esszéket kellett írni egy-egy témának megfelelően. Az itt részt vett csapatok közül hat magyar és három román csapat jutott tovább az elődöntőbe, amely Kolozsváron került megszervezésre. Itt mutathatták be először az esettanulmányra kidolgozott prezentációjukat szakmai zsűri előtt. Az elődöntőt egy sorsolás előzte meg, ami alapján a kialakult sorrendben három helyszínen párhuzamosan került sor a csapatok által kidolgozott esettanulmány-megoldások prezentálására. 

Minden helyszínen 3-3 csapat versenyzett elő. Az egyik helyszínen három román anyanyelvű csapat, a második és harmadik helyszínen pedig 3-3 magyar anyanyelvű csapat adott elő, majd a zsűri értékelt és minden teremből egy-egy nyertes csapat jutott tovább. Közülük került ki tehát a három döntős csapat: a magyarok közül a székelyudvarhelyi Törtetők és a gyulafehérvári Warriors of Apullum, míg a román csapatok közül pedig egy másik gyulafehérvári csapat a Dragonii Negri (Fekete sárkányok). A három csapat újra bemutatta az esettanulmányra készített stratégiatervüket, amelyet úgy állítottak össze, hogy Hannibal helyébe képzelhették magukat. Végül a versenyt, a tavalyihoz hasonlóan a gyulafehérvári Mihai Viteazul katonaiskola csapata nyerte meg, a Fekete sárkányok. 

A verseny egyre szélesebb körben ismert és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egyre több és több háromfős csapatok jelentkeznek és évről évre kreatívabbnál kreatívabb esetmegoldásokat hallgathatunk meg részükről. 

Több fotó a verseny hivatalos Facebook oldalán található.