Olvasási idő: 3 perc

A történelmi Magyarország keleti szélére látogattak az MCC Középiskolás Programjának zalaegerszegi diákjai. - Dr. Sali Zsófia a zalaegerszegi KP képviselet-vezetőjének beszámolója a 2024-es veresszéki KP táborról.

A veresszéki borvíz fölé szánt kútház terveit Kós Károly népies stílusú építész tervei alapján készült. Az MCC által felújított ingatlan lehetőséget adott a zalai diákoknak is arra, hogy felfedezzék Székelyföld természeti kincseit és megismerjék történelmét. Az erdélyi tájegységek jellegzetességeiről, a ma is élő népszokásokról Kádár Kincső néprajzkutató, az MCC munkatársa mesélt egy tárlatvezetésen.

A Borospatakai Skanzenben a zsindellyel fedett, kékre vagy fehérre festetett faházak között sétálva a középiskolások hallhattak a gyimesi szokásokról, az eszternákban zajló tevékenységekről, a pásztorok mindennapjairól. A diákok ellátogattak a szépvízi Székely Határőr Emlékközpontba is, ahol nem csak azt tudhatták meg, hogy a székelyek kiemelten fontos feladatokat teljesítettek a határ védelmében, hanem a népcsoport történelméről is áttekintést kaptak.

A Szent Anna-tónál tett túra során az őszi színekben csillogó tájat csodálhatták meg a kirándulók és a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem biológusától azt is megtudhatták, hogy folyamatos vízminőség-vizsgálatokkal, illetve drasztikus beavatkozásokkal is küzdenek a szakemberek az ezüstkárászok és a zöldalgák további szaporodása ellen azért, hogy megmentsék a tavat.

A zalaegerszegi képviselet KP-s diákjai felfedezték a Mohos tőzeglápot, és végigjárták a tanösvényt. Elbűvölte őket a látvány, ahogy a különleges növényvilág és a jégkorszaki maradványok együtt élnek ebben a csodálatos ökológiai környezetben. A Mohos tőzegláp gazdag élővilága, különösen a ritka jégkorszaki növényfajok miatt kiemelkedő ökológiai jelentőséggel bír, amely tovább erősíti a terület védelmének és megőrzésének fontosságát.

A fiatalok látogatást tettek a magyarság, a katolikusok legnagyobb erdélyi zarándokhelyén is. A csíksomlyói kegytemplom és a hársfából faragott kegyszobor a térség egyik legfontosabb kultúrtörténeti emléke gyönyörű természeti környezetben. A diákok az erdélyi tanulmányi kiránduláson maguk is meggyőződhettek a székely bölcsességek igazságról, így a veresszéki MCC központ székelykapujára faragott felirat üzenete is biztosan iránytűként szolgál majd életükben:

"Az ember oly sokat kíván, és oly kevésre van szüksége".