Olvasási idő: 3 perc

„Arról van szó, hogy tavasszal hatalmas, hősi háborút indítottunk, amelyet - előbb vagy utóbb, a döntést elodázó minden átmeneti kudarctól függetlenül - végigviszünk, még ha történetesen a mostani háborúval nem is sikerül a teljes és hőn óhajtott célt elérni.”

Dosztojevszkij 1878-ban íródott sorai kérlelhetetlenül csengtenek vissza fülünkben az MCC szombathelyi képzési központ szerdai eseményén, Kaiser Ferenc, az NKE docense és Vigóczki Máté, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója tartott előadást a háborús események kapcsán.

A csaknem két éve tomboló orosz-ukrán konfliktus hullámzó „eredményeinek” hírei elárasztják a híreket, befurakodnak a mindennapjainkba, miközben azt várjuk, hogy mi hozhat enyhülést a harcokba. A szombathelyi MCC két meghívott szakértőjének elemző beszélgetése átfogó képet nyújtva adott válaszokat a téma kapcsán felmerült kérdésekre.

Kaiser Ferenc hangsúlyozta, meghatározó szerepe van a médiának abban, hogy úgy gondoljuk, sosem volt még ilyen veszélyes a világ. Meglátása szerint mindig is az volt, csupán kevesebb információnk volt róla. 

Még ma sem jut el hozzánk minden egyes fegyveres összecsapás híre; ki hallott például az eldugott nigériai falvak mészárlásairól? A jelenleg zajló harcok épp olyan földrajzi területeken dúlnak, melyek számunkra is meghatározóak – akár gazdaságilag, akár kulturálisan.

Az előadás során elhangzott: a hidegháborút követően igen kevés olyan konfliktus robbant ki, amelyek következményeként államok léptek hadba egymás ellen. Lényegesen több jelenleg a belső ellentét, a polgárháború, a drogháború. 

Vigóczki Máté rávilágított, hogy Putyin – bármennyire is megosztó személyiség – a ’90-es éveket követően képes volt rendet tenni Oroszországban. Ez a sikerének kulcsa. Amennyiben az ukrajnai hadművelet néhány hét alatt sikert hozott volna – ahogy azt a legtöbb szakértő várta – oly mértékben felmagasztalódott volna a személye, hogy modernkori szentként vonulhatott volna nyugdíjba. Az elhúzódó harcok azonban ezt meghiúsították. 

A beszélgetés során olyan fontos kérdések is felmerültek, hogy milyen szerepet játszik az Amerikai Egyesült Államok az orosz-ukrán ellentétben, meddig marad(hat) háttérben Kína, illetve, hogy mi az összefüggés a 2022. február óta dúló harc a palesztin-izraeli krízis között.