Olvasási idő: 5 perc

Az MCC FIT Program központjával olyan új kulturális helyszínnel gazdagodhat Debrecen, ahol az általános és középiskolás diákok, valamint az egyetemisták is új „otthonra” lelhetnek, ahová bármikor betérhetnek, s ahol szabadon beszélgethetnek, ismerkedhetnek – mondja Kalász Zsolt régióvezető.

Hamarosan Debrecenben is képzési központot nyit a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség (FIT) Programja. Mekkora az érdeklődés a decemberben induló, iskola mellett végezhető, ingyenes képzések iránt az ötödik osztályos tanulók részéről?

Miután megjelent az MCC erről szóló közleménye, a hírt a helyi sajtó is felkapta, azóta pedig azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan nő az érdeklődők és a jelentkezők száma. Éppen ezért úgy döntöttünk – a koronavírus-járványra való tekintettel is –, hogy az eredetileg november 20-án lejáró határidőt több mint egy héttel, 2020. november 27-ig meghosszabbítjuk. A kiválasztási folyamat végén még további huszonöt fiatal erősítheti az eddig hétszáz főből álló FIT-es kisdiákok táborát.

Mire kell figyelniük a jelentkezőknek?

Elsősorban arra, hogy semmiképp se feledkezzenek meg a szülői ajánlásról. A fit.mcc.hu honlapunkon minden lényeges információ megtalálható, de a jelentkezést és a szülői ajánlást is ezen az oldalon keresztül lehet eljuttatni hozzánk a szükséges adatok megadása mellett.

Kizárólag debreceni diákok jelentkezhetnek?

Természetesen nem: a környező településekről, a debreceni tankerülethez tartozó valamennyi intézményből, egyházi, állami vagy speciális iskolákból, tehetséggondozó központokból is szeretettel hívjuk és várjuk az ötödikeseket. Eddig több mint ötven intézménnyel vettem fel a kapcsolatot annak érdekében, hogy a képzési központ nyitásának híre mindenkihez eljusson. Debrecenben egyébként nincs az MCC-hez hasonló, a tehetséggondozással ilyen átfogóan foglalkozó központ.

Hogyan fogadta a debreceni önkormányzat az indulás hírét?

Kifejezetten jó a kapcsolat az önkormányzattal, a megfelelő helyszín kiválasztásában is sok segítséget kapunk a várostól, mivel Debrecen vezetése a középiskolás és az egyetemista programunk beinditásával is számol. Az MCC FIT Program debreceni központja ugyanis azt jelentené a gyakorlatban, hogy egy olyan új kulturális helyszín jönne létre a belváros szívében, ahol az általános és középiskolás diákok, valamint az egyetemi hallgatók új „otthonra” lelnének, ahová bármikor betérhetnek, s ahol szabadon beszélgethetnek, barátkozhatnak, ismerkedhetnek. De a szülőknek is szeretnénk segíteni – nekik rendhagyó előadás-sorozatunkat, a Szülők Akadémiáját szánjuk, hogy gyermekük tehetséggondozását professzionálisan tudják támogatni. Terveink szerint pedagóguskonferenciát is szervezünk majd, ennek ugyancsak a tehetséggondozás áll majd a középpontjában. A szülők segítségére, a helyi pedagógusok támogatására egyaránt szükségünk van.

Mik a közelebbi tervek?

December elején a már kiválasztott és felvett ötödikes diákok számára csapatépítő hétvégét szervezünk, később egy karitatív akcióra invitáljuk a debrecenieket: szeretnénk ugyanis egy kicsit visszaadni a városnak. Így akarjuk megköszönni a központ nyitásához kapott támogatást és segítséget. 

Te tősgyökeres debreceni vagy?

Nem. Engem Szeghalomról fújt ide a szél: 2011-ben kezdtem el a felsőfokú tanulmányaimat a Debreceni Egyetem történelem alapszakán, majd történelem–magyar tanári szakon szereztem diplomát. Idén pedig a politikatudományi szakon is végeztem. Az MCC programjaival először a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján belül működő Bölcsészhallgatók Szövetségének ügyvezetőjeként találkoztam. Nemrég láttam az MCC felhívását, miszerint régióvezetőt keresnek Debrecenbe. Kaptam az alkalmon: jelentkeztem, s elnyertem a pozíciót. Ezt megelőzően egyébként általános iskolában, de gimnáziumban is tanítottam.

Neked ötödikes korodban volt mentorod?

Akkoriban, a kétezres évek közepén a művészeti iskolák jelentették a tehetséggondozást: rajzolni, táncolni lehetett tanulni náluk, és betekintést lehetett nyerni a színjátszás rejtelmeibe is. Olyan szervezett tehetséggondozás viszont nem volt, amely a különböző tudományterületek iránt keltette volna fel a kisdiákok figyelmét. Az MCC FIT Programja nemcsak azért praktikus, mert az iskola mellett végezhető, élményközpontú foglalkozásokon a mindennapi élethez kapcsolódó témákat játékos, gyakorlatorientált módon dolgozzák fel a diákok, hanem mert a képzés első éve teljesen ingyenes. Máshol minden különóráért, speciális foglalkozásért súlyos összegeket kérnek el a szülőktől. Az MCC FIT Program a 6. osztálytól is mindössze 10 ezer forintba kerül egy évre. Ez kedvező és jelképes összeg, a családi kassza szempontjából pedig kifejezetten szülőbarátnak nevezhető.