Olvasási idő: 2 perc

Az MCC egyedülálló lehetőségeket nyújt tehetséges fiataloknak 10 éves kortól a doktori iskola befejezéséig a Kárpát-medencében és az anyaországban egyaránt - mondta Gulyás Gergely a Mathias Corvinus Collegium vasárnapi beregszászi évnyitóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, az alapítvány programja megóvja a fiatal generációt korunk legveszélyesebb tévedésétől, a céltalan individualizmustól. Rámutatott, az MCC az egyént segíti azáltal, hogy olyan közösséget hoz létre, amelynek közös gyökerei, valódi értékei, a nehéz időkben is jövőbe mutató tervei vannak.

A beregszászi MCC-ben 234 általános és középiskolás diák kezdte meg szeptemberben a tanévet, egy teljeskörűen megújított, több száz tanulót befogadni képes új központban.

Gulyás Gergely beszédében leszögezte: “Magyarország elítéli az orosz agressziót, pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának, ezen belül is megkülönböztetett támogatást Kárpátaljának.” A miniszter kifejtette, Magyarország támogatja Kárpátalját és mindig, mindenkor és mindenhol támogatja a kárpátaljai magyarságot, alapvető jogaik biztosítását, nyelvhasználati jogaik visszaszerzését.

“A tehetség hívó szava támaszt ad a kitartáshoz, egyben meg is mutatja azt, mire hívott el minket a sors, miért érdemes erőfeszítéseket tennünk” - hangsúlyozta az MCC főigazgatója köszöntő beszédében. Szalai Zoltán rámutatott: MCC a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézményeként rendkívül fontosnak tartja, hogy minden tehetséges diákot a szülőföldjéhez lehető legközelebb támogasson tehetsége kibontakoztatásában.

Mindent meg kell tennünk, hogy gyermekeink oktatása a háború borzalmai és megpróbáltatásai ellenére folytatódhasson - szögezte le a rendezvényen Kárpátalja kormányzója. Viktor Mikita megköszönte Magyarország humanitárius és erkölcsi támogatását. Elmondta, mindent meg kell tenni, hogy a nemzeti kisebbségek szabadsága és jogai teljesüljenek.

Az MCC-nek köszönhetően Beregszász és Kárpátalja is erősebb lett - emelte ki Babják Zoltán, a város polgármestere köszöntőjében. Az ünnepség végén az intézményt és a diákokat megáldotta a város református püspöke és görögkatolikus esperese.

Az MCC egy teljesen felújított épületben kezdheti meg a tanévet Beregszászon. Az épület diákoknak és rendezvényeknek is otthont ad. Tavaly 16 rendezvényt szerveztek, amelyeken összesen közel 2.500-an vettek rész. A Mathias Corvinus Collegium 2023 szeptemberében már 28 képzési helyszínen 7300 fiatal tehetséggondozását valósítja meg.