Olvasási idő: 2 perc

Görögországi tanulmányúton vettek részt a Középiskolás Program diákjai. Az egyhetes szakmai kirándulás tematikája az európai civilizáció alapjai, a retorika, a filozófia és a mitológia köré rendeződött, úti céljuk Athén és környéke volt.

A diákok felkeresték a görög főváros legjelentősebb történelmi és kulturális színtereit, a Pnüksz dombon vitáztak a Vitaakadémia kollégáinak vezetésével, előadásokat hallhattak a diplomaták munkájáról Magyarország Athéni Nagykövetségén. Átutaztak a Korinthoszi-csatornán, hogy Mükéné és Epidaurosz városában az ókori sportjátékok és színházi élet hagyományaiban mélyülhessenek el, végül pedig meglátogatták a delphoi jósdát, ahol az antik hitéletbe kaphattak betekintést. A kirándulás során Seres Dániel ókortörténész, történelemtanár, a KP Történelem/írás e-learning kurzusának vezetője segítette, hogy a diákok élményeken keresztül gyarapítsák tudásukat. A pályázaton nyertes középiskolások első csoportja már visszaérkezett, a második csapat hamarosan utazik.


Második beszámoló

Lezajlott az MCC KP két őszi, görögországi szakmai kirándulása, ahol a pályázati úton, komoly szakmai felkészítőkön kiválasztott 27 diák lehetőséget kapott az ókori demokrácia összehasonlítására a jelenkori helyzettel. A kétszer egy hét során, Athén mellett, elkirándult a két csapat a Korinthoszi csatornához, Mükénébe, Epidauroszba és még a Delphoi jósdához is. A klasszikus látnivalók mellett – Akropolisz, Areioszpagosz, Kerameikosz, Philopaphosz, Agora, Héphaiszteion és számos múzeum –, ahol a diákok kiselőadásokkal igyekeztek segíteni társaikat az eligazodásban, volt lehetőségük bepillantani a görög parlament és a magyar nagykövetség, konzulátus munkájába is. Külön fénypontjai voltak a kirándulásoknak a Pnüx dombon megrendezett filozófus-viták, ahol a győztesek babérkoszorúban részesültek retorikai felkészültségüknek köszönhetően.