Olvasási idő: 3 perc

Beszámoló: május 21-én “Frissítsd az elméd!-Biotechnológia és biohacking” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk budapesti szakmai napját az MCC Tas vezér utcai központjában.

Délelőtt panelbeszélgetésre és interaktív biotechnológiai eszközbemutatóra került sor. A biotechnológiai panelbeszélgetés vendégei voltak: Dr. Porkoláb Imre a Flow Kutatóműhely vezetője, Dr. Bozsányi Szabolcs a Semmelweis Egyetem kutatóorvosa, Őry Virág és Lenkei Zsombor KP-s hallgatók. A moderátor: Thuróczy Bertalan orvosbiológiai mérnök volt. Beszélgetésükben azt a kérdést járták körül: miképpen válhat képessé az ember nagyobb (mentális és fizikai) teljesítmények elérésére valamint milyen segédeszközök, technikák állnak rendelkezésre ezek eléréséhez.

Az interaktív biotechnológiai eszközbemutatót Vada Gergely a Magyar Alvásszövetség elnökségi tagja és Szuromi Márton, MCC Flow Kutató Műhely laborasszisztense tartották. A résztvevőknek alkalmuk nyílt olyan eszközök megismerésére, amelyek fizikai állapotukat írják le, valamint a relaxációban állnak segítségükre.

A pizzaebédet követően, a délután folyamán kiscsoportos, HACKATHON innovációs, ötlet-kidolgozó workshopokra került sor, négy témában: A tanulás hatékonnyá tétele; A tanulással kapcsolatos ellenérzések csökkentése; Okos eszközök használata pihenés, feltöltődés során; Technológia használata tanulás közösségivé tételére. A hallgatók négy téma közül egyre jelentkezhettek, ahol csoportmunkában problémamegoldó feladatot kellett kidolgozniuk. A projekt elkészítése során fel kellett használniuk azokat az eszközöket, amelyeket a biotechnológiai eszközbemutatón ismerhettek meg.

Rohanó világunkban igen gyakran a minőségi alvásra, a kikapcsolódásra, és a töltekezésre nem szánunk kellő mennyiségű időt. A digitális eszközök térhódításával párhuzamosan exponenciálisan növekszik függésünk ezektől. A diákok a problémamegoldó feladatokon keresztül abban kaphattak segítséget, hogy hogyan tudják jól strukturálni hétköznapjaikat, annak érdekében, hogy energiáikkal jól tudjanak gazdálkodni hétköznapokban, ezáltal nagyobb teljesítmények elérésére legyen képesek.