Olvasási idő: 3 perc

Az európai gazdaság fontos központjait ismerhették meg a KP-s diákok. A nyolc napos szakmai tanulmányút során Frankfurtba, Brüsszelbe és Londonba is ellátogat a csapat, betekintést nyerve az Európai Unió intézményeinek működésébe, valamint a gazdasági, banki és pénzügyi világ folyamataiba. Az első állomás Frankfurt volt.

Kiss Gréta:

Utazásunk első napján nem sokkal ébredés után már az európai gazdaság fővárosában, Frankfurtban találtuk magunkat. A reggeli utazásnak köszönhetően egy teljes napunk maradt felfedezni a belvárost, ahol már egyértelműen a karácsonyi hangulaté volt a főszerep. A szakmai programokból sem volt hiány: megtekintettük az Európai Központi Bank épületét és egy előadást is meghallgattunk annak működéséről, feladatairól. A Németország törtélemében szomorú, de nagy jelentőséggel bíró Grossmarkthalle is a programunk része volt, de a Frankfurti Dómot és a kapucinus szerzetesek kolostorát is meglátogattuk.

 

Drávai Szilveszter:

A frankfurti látogatásunk második napján a Deutsche Bundesbank fogadott minket. Mr. Fabian Scharf az eurozónáról és a központi bankok müködéséről, céljáról tartott előadást, amely során értékes tudást kaphattunk Európa bankjainak bürokráciája, kapcsolata és együttműködése kapcsán. Ezt követően a Geldmuseum kiállítását tekintettük meg, melyen megismerhettük a pénz történelmét az ókortól egészen az euró kialakulásáig. A múzeumban olyan tendenciákat figyelhettünk meg és statisztikákat olvashattunk a pénz működéséről, melyek egy új, más irányból történő megközelítést biztosítottak számunkra. A napot a Goethe Museum kiállításával, valamint a Main Towerről elénk terülő „Mainhatte” skyline megtekintésével zártuk.

 

Bódis Bence:

A harmadik napon is sok különleges élményben volt részünk, kezdve azzal, hogy reggel 7-kor már 300 km/h-val zakatoltunk Brüsszel felé. A belga fővárosban ellátogattunk az Európai Unió működéset részletesen és interaktívan bemutató Parlamentáriumba, emellett Magyarország EU-s Állandó Képviseletét is meglátogattuk, ahol a Brexitről, illetve a Képviselet munkájáról színvonalas előadásokat hallgattunk meg. A csodás brüsszeli belváros is a legszebb arcát mutatta, különösen az esti fényfestés vált maradandó élménnyé a hangulatos Grand Place-on.

A rendezvény megvalósítását részben a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatta.