Olvasási idő: 2 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) kecskeméti képzési központja Németország és Magyarország – eltérő és közös értékek, érdekek címmel pódiumbeszélgetést szervezett az Aranyhomok Hotelben, amelyen dr. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója beszélgetett kérdezőpartnerével, Böhm Márton Józseffel.

A program során az előadó kitért a német-magyar társadalomban és politikai életben zajló eseményekre, amelyek meghatározzák, vagy a jövőben meghatározhatják a két ország viszonyát.

Az előadó kifejtette, hogy az orosz-ukrán háború sok tekintetben kérdéseket vet fel Európában, így Németországban és Magyarországon is fejtörést okoz, hogyan kezeljük ezt a konfliktust. Bár egyértelműen mindkét ország elítéli ezt az agressziót és hasonlóak a céljaik, mégis tetten érhetők eltérő nézeteik. Németország támogatja az ukránok fegyverekkel való ellátását, míg Magyarország a béketárgyalások mellett tart ki, és ez a német-magyar kapcsolatokra is rányomja bélyegét. Azon dolgozunk, hogy ezek a nézeteltérések ne rontsanak az egyébként virágzó kapcsolatunkon – hangsúlyozta dr. Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

Az előadó kiemelte a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fontosságát, példaként említette Kecskemét városát, ahol a Mercedes-Benz gyár és számos beszállítója meghatározó gazdasági szereplők, emellett utalt a testvérvárosi kapcsolatok szerepére is.

A beszélgetésben kitértek arra, hogy miben gyökerezik a nézetkülönbség a migrációspolitika, a geopolitika, a klíma- és energiapolitika, a családpolitika, a gazdaságpolitika és az Európai Unió által az ukrán-orosz háborúval összefüggésben elrendelt uniós szankciókat illető álláspontokban. Majd kitárgyalták a Németország és Magyarország között fennálló szoros partnerség alappilléreit, az EU védelmi politikát illetően, az innovációt célzó gazdasági együttműködésekben és a fejlesztéspolitikában.

Az előadást követően a közönség feltette kérdéseit, majd kötetlenül diskuráltak a témához kapcsolódó véleményükről.