Olvasási idő: 3 perc

Az idei év májusa és novembere között közel 20 neves külföldi oktató, kutató érkezett, illetve érkezik a Mathias Corvinus Collegiumba (MCC). A szakértők az ún. Visiting Fellowship Programban vesznek részt, oktatásokkal, előadásokkal támogatják a fiatal tehetségek fejlődését. A program célja, hogy a legrangosabb nemzetközi szaktekintélyeket is bevonja az MCC tevékenységébe, valamint egyúttal a magyar tudományos- és közéletbe.

Az MCC 2020-ban indította el a Visiting Fellowship vendégkutatói ösztöndíjprogramját, amely keretében az alapítvány lehetőséget nyújt kiemelkedő külföldi (és külföldön élő magyar) kutatóknak, professzoroknak, hogy – 2 héttől 1 évig terjedő időtartamban – az MCC komplex tevékenységébe bekapcsolódva kutassanak, oktassanak Budapesten.  

A résztvevők 2021 tavaszától folyamatosan érkeznek Magyarországra. Eddig több mint 100 fő jelentkezett a világ minden tájáról, sokan a legrangosabb intézményekből. A programra az angolszász világ és az Európai Unió államai mellett, Mexikótól Brazílián át Oroszországig több mint 40 országból jelentkeztek oktatók, kutatók.

A résztvevők különböző tudományterületeket képviselnek. Társadalomtudományokat, jogtudományt, de az üzleti világ és a közélet meghatározó szereplői is kutathatnak hazánkban, az MCC multidiszciplináris iskolarendszerét tükrözve a vendégkutatók között vannak például újságírók és pszichológusok is. Olyan neves személyek érkeztek, ill. érkeznek az MCC-be, mint például Dr. Gladden John Pappin, a Dallas-i Egyetem docense, az American Affairs társalapítója, Prof. Emer. Dr. Werner Josef Patzelt, a Drezdai Műszaki Egyetem professzora, a CDU tagja, a Salzburgi és a Passaui Egyetem vendégoktatója, Francesco Giubilei, a Tatarella Alapítvány és a Nazione Futura elnöke, Fortunato Egyetem oktatója, vagy Dr. Daniel Pipes, a Közel-Kelet Fórum elnöke, a Külpolitikai Kutatóintézet (FPRI) volt igazgatója, a Stanfordi Egyetem oktatója.

Vendégelőadóink részt vesznek az MCC tudományos, kutatási és oktatási tevékenységében, valamint publikációkat, esszéket, kutatási cikkeket írnak elismert folyóiratokba, és aktívan bekapcsolódnak a magyar közéletbe.

A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó tevékenységének fontos pillére a nemzetközi kapcsolatok bővítése, az intézmény nemzetközi láthatóságának növelése. Ezáltal hallgatóink olyan tudományos közegben tanulhatnak, amely nagyban hozzájárul munkaerőpiaci helyzetük javításához, hazai és nemzetközi szakmai sikerek eléréséhez.

Az MCC Visiting Fellowship Programjába érkező kutatókról, oktatókról, valamint tevékenyégükről az MCC honlapján található bővebb információ.