Olvasási idő: 2 perc

Rendhagyó, egyben hagyományteremtő szándékkal szerveztek az MCC veszprémi kollégái közös kirándulást a helyi FIT és KP diákjai számára Iharkútra. Év elején a Bogaras vagyok című előadáson vehettek részt először közösen a diákok, míg most az úti cél Iharkút volt, ahol Ősi Attila által vezetett ásatást nézhették meg. Bár a tervezett dátumot a hatalmas esőzések miatt módosítani kellett, a sár mellett az élmények is marasztalták a csapatot a pótnapon.

Ősi Attila geológus-paleontológus neve a környéken kiemelkedően ismert, ő amolyan veszprémi Indiana Jones, a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, a lelőhely kutatásának vezetője, az MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa.

Iharkút településen zajlanak mai napig ezek az ásatások és a bemutatók, ezen település sorsát a bauxit bányászat pecsételte meg anno a hetvenes évek végén, melynek következtében a lakosokat kitelepítették a környező településekre, s a falu felszámolásra került. A bauxit külfejtését pedig a felszínre került krétakori leletek vizsgálata váltotta fel. Ősi Attila évek óta jár vissza nyaranta ásatásokat folytatni a helyszínre. Nevéhez számos lelet kapcsolódik.

Németbányára érkezett tehát az MCC-s diákokat szállító busz, ahol filmvetítés fogadta őket a Faluházban az iharkúti dinoszauruszokról, előadásokat hallgathattak meg, ismeretterjesztő standok és interaktív foglalkozások várták a diákokat. Majd a Dino-Express felszállította a csapatot az ásatás jelenlegi helyszínére, ahol Ősi Attila és csapata várta őket. Míg a stáb folytatta a kutatást a kőzetrétegek vizsgálatával, addig Attila mesélt az ásatásokról, eredményeikről, mindent be is mutattak hol eredeti, hol gyártott leletekkel és könyvbéli illusztrációkkal. A végén természetesen lehetett Attilával fotózkodni és a könyvét is dedikálta.

A diákok nagyon élvezték a közös kirándulást, a látványt, a tudást és az élményeket! A helyi szakmai stáb szeretné folytatni a jövőben is az általános és középiskolás diákok számára szervezett közös előadásokat és kirándulásokat.